CRPE Policy Memo 58, Autori Cristian Ghinea, Bianca Toma
Centrul Român de Politici Europene a lansat miercuri, 26 noiembrie 2014, Indexul Sustenabilității DNA – un raport care dorește să furnizeze societății civile, instituțiilor din sistemul judiciar și decidenților, un instrument anual de evaluare şi monitorizare eficientă a vulnerabilităţilor şi ameninţărilor la adresa activității de investigare a faptelor de corupție.
Studiul de față și-a propus să identifice factorii și indicatorii – interni și externi – care contribuie la sustenabilitatea DNA și a luptei împotriva corupției, în special a corupției la nivel înalt. În plus, cercetarea trebuia să faciliteze comparații în timp astfel încât, anul viitor, când ne uităm la aceeași instituție, același fenomen, aceiași indicatori să putem observa dacă lucrurile au evoluat sau nu.
Acest raport reprezintă finalitatea unui proiect pilot sprijinit de Programul Statul de Drept în Europa Centrală și de Est al Fundației Konrad Adenauer și Ambasada Marii Britanii în România. Este un proiect pilot în care încercăm, alături de alţi reprezentaţi ai societăţii civile, o metodologie de monitorizare inovatoare pentru domeniul justiţiei.
Indexului Sustenabilităţii DNA face o radiografie a momentului indicând, după consultări cu lideri ai sistemului judiciar, experți, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști cu experiență în domeniul justiției care sunt decidenții, instituțiile, legile și actorii care susțin, respectiv, care subminează funcționarea unei instituții care este reprezentativă pentru eforturile făcute de societatea românească pentru a controla corupția.
La capătul acestui exercițiu avem câțiva actori care în viziunea panelului nostru de jurnaliști și experți au pus umărul serios la sustenabilitatea DNA.
Raportul integral, în limba română, poate fi consultat aici.
Lansarea Indexului Sustenabilității DNA a avut loc în cadrul unei conferințe la care a participat Președintele ales al României domnul Klaus Iohannis care a susținut primul său discurs public pe tema luptei împotriva corupției.
Invitați speciali ai conferinței au fost Laura Codruţa Kovesi – Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și Dr. Rüdiger Reiff – Chief Senior Prosecutor, Head of the Central Office for the Fight against Corruption, Berlin, Germania.
Inregistrarea conferintei poate fi vizionată pe www.privesc.eu