Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice

Perioada de implementare: 1 septembrie 2012 – 31 aprilie 2013

Alegerile pentru Parlamentul European din 4-7 iunie 2009 au înregistrat în România o cotă de participare foarte mică 27,7% (sub media europeană de 43%) generând un interes destul de scăzut. Sistemele de vot folosite în cele 18 țări europene diferă în ceea ce privește modul de alocare a mandatelor între candidați și capacitatea cetățeanului de a decide ce candidat este ales (există patru variante practicate în UE).

Prezumția noastră este că lista de partid blocată va scădea interesul cetățenilor pentru alegerile în Parlamentul European programate în anul 2014, golește de sens dezbaterile pre-electorale și descurajează o competiție deschisă și transparentă în interiorul partidelor pentru a selecta cei mai buni reprezentanți.

Prin proiectul „Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice” CRPE studiază sistemele electorale pentru alegerea Membrilor Parlamentului European și derulează o campanie de advocacy pentru renunțarea la lista de partid blocată și  pentru adoptarea uneia dintre cele patru forme de vot competitiv pe listă practicate la nivelul UE ce sunt detaliate în raportul de mai jos.

Proiectul “Advocacy pentru alegeri europene cu adevărat democratice” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

 

Leave a Reply