26 aprilie 2016, București – Lansarea Index-ului Sustenabilitătii Direcției Naționale Anticorupție, 2015
Corupția ucide #COLECTIV – a fost sloganul anului 2015 după tragedia din octombrie de la Clubul Colectiv în urma căreia 64 de tineri și-au pierdut viața. Acesta a fost și momentul conștientizării colective a consecințelor dramatice pe care gravitatea și tolerarea corupției le poate avea, atrăgea atenția Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kövesi.
Centrul Român de Politici Europene a lansat marți, 26 aprilie 2016, raportul Indexul Sustenabilității DNA, ediția a 2-a, în cadrul evenimentului “Piedicile și performanțele anticoruptiei”. După ani de reforme ale sistemului judiciar și o monitorizare constantă a Comisiei Europene, DNA este o instituție care funcționează, performează și ajunge exemplu de bună practică pentru alte state membre UE: prin organizare, cazuistică și curajul de a destructura rețele complicate de interese și corupție care ajung la vârful statului și, uneori, țin captive instituții, administrații publice, comunități.
DNA continuă să fie o excepție și pentru sistemul instituțional din România și, așa cum Indexul Sustenabilității pe 2015 va arăta, reușește să mobilizeze și alți actori publici. Totuși, lupta anticorupție continuă să fie amenințată de tentative de modificare legislativă și de lipsa voinței politice.
La eveniment au participat Laura Codruța Kovesi, procuror șef DNA, reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT, magistrați, experți, reprezentani ai societății civile și mass media.
Raportul integral, în limba română, este disponibil aici.
Evenimentul de prezentare a rezultatelor INDEX-ului Sustenabilității DNA este parte a proiectului Dezvoltarea Coaliției Inițiativa pentru o Justiție Curată formată din Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România și Expert Forum finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
Pentru mai multe detalii despre instrumentele de cercetare și monitorizare dezvoltate de Coaliție vă invităm să accesați www.justițiecurata.ro
__________________________________________________________
22 aprilie 2016 – Conferința de încheiere a proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”
Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială și Centrul Român de Politici Europene au organizat în data de 22 aprilie 2015 evenimentul de încheiere al proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”.
În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul final Locuirea socială în București – Între lege și realitate – Versiunea 2 și au fost dezbătute perspective diferite asupra locuirii în București. Scopul conferinței a fost de a lansa cât mai multe discuții utile cu o aplicabilitate directă și de a stimula un dialog între o serie de actori reprezentativi la nivelul autorităților publice și reprezentanții societății civile. Astfel, evenimentul a presupus și două workshop-uri interactive, Strategia Naţională a Locuirii ca instrument de combatere a sărăciei și marginalizării, respectiv Instrument pilot de calcul a punctajului aferent procesului de alocare a locuințelor sociale.
Printre invitați s-au regăsit reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, autorităților locale și ai societății civile.
Proiectul tratează problematica locuințelor sociale și procesul de acordare a acestora, propunându-și o transparentizare și accesibilizare a întregului circuit al politicilor și procedurilor de acordare a locuințelor sociale. Proiectul va oferi o imagine de ansamblu și o privire comparativă asupra provocărilor și vulnerabilităților întâlnite la nivelul municipiului București, concluzionându-se într-o serie de recomandări și propuneri. Mai mult, proiectul va încerca să aducă cetățenii – potențiali beneficiari ai sistemului de locuințe sociale – mai aproape de acesta, facilitând transparentizarea și accesul la procedurile de acordare.
Finanțator: Proiectul „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
__________________________________________________________
20 aprilie 2016, București – Conferința de încheiere a proiectului „Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”
Centrul Român de Politici Europene, alături de Liderjust – asociație a practicienilor în drept – au organizat, pe 20 aprilie 2016, conferința de încheiere a proiectului „Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetăţenească în şcoli”.
În cadrul evenimentului s-au prezentat cele mai importante rezultate ale proiectului pilot de predare a educației juridice la nivelul învățământului preuniversitar și opțiunile elevilor privind educația juridică: cum privesc ei această materie, ce își doresc să afle, cine ar trebui să predea aceste noțiuni.
De asemenea, Centrul Român de Politici Europene și Liderjust au prezentat și variantele de politică publică rezultate în urma consultărilor recente privind introducerea educației juridice în școli și au lansat în dezbatere opțiunile pe termen scurt de continuare a acestui program.
La eveniment au participat profesioniști din domeniile Educație și Justiție, specialiști în zona politicilor publice din Ministerul Educației și Ministerului Justiției, experți, profesioniști și practicieni ai dreptului, magistrați, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și mediului academic.
1300 de elevi din București, Constanța, județele Argeș și Prahova, au participat la lecții demonstrative predate de procurori, judecători, avocați, notari, mediatori, în cadrul proiectului pilot “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli”. Proiectul pilot și-a propus testarea celor mai bune formule de predare a educației juridice în școli ca instrument de prevenire timpurie a corupției, de promovare a respectului față de lege şi democrație, de cunoaștere a drepturilor și libertăților civile.
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org
__________________________________________________________
13-15 aprilie 2015, București – A doua sesiune de training-uri în cadrul proiectului “Cooperare judiciară la nivel european în domeniul criminalității informatice”
Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate, Institutul Național al Magistraturii și National Institute of Justice Bulgaria au organizat cea de-a doua serie de training-uri dedicate procurorilor și judecătorilor. Training-urile au constat (1) într-o sesiune introductivă de engleză juridică care a pus accentul pe terminologia specifică domeniului criminalității informatice, precum și (2) partea tehnică, care a atins aspecte precum instituțiile europene de cooperare și asistență judiciară europeană, metode folosite în investigarea cybercrime, cooperarea cu partenerii privați, prezentarea procedurilor de lucru naționale în domeniu, aspecte de cooperare bilaterală.
Scopul acestor training-uri este de a crește nivelul de cunoștințe în rândul participanților cu privire la instrumentele de cooperare judiciară în domeniul criminalității informatice atât la nivel național și bilateral, cât și la nivel european. Printre formatorii din cadrul acestei sesiuni s-au numărat specialiști din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), Inspectoratului General al Poliției Române și FBI.
Sesiunea de training a fost organizată în cadrul proiectului “Cooperare judiciară la nivel european în domeniul criminalității informatice”, proiect ce își propune să abordeze nevoia magistraților de a avea o mai bună înțelegere a celor mai eficiente instrumente pe care le pot utiliza pentru investigarea cazurilor de criminalitate informatică, a celor mai rapide modalități de a cere ajutorul instituțiilor europene, precum și a posibilităților și limitelor cooperării bilaterale cu alte state.
Finanțator: Proiect finantat prin programul Justiție 2014-2020 al Uniunii Europene
__________________________________________________________
25 martie 2016, București – Dezbatere “Cultura civică și Educația juridică” cu studenți la Drept: exerciții și lecții practice de cetățenie activă
Cultura civică și educația juridică a fost tema dezbaterii organizată de Centrul Român de Politici Europene și Liderjust în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană și Centrul de Drepturile Omului și Migrație, dezbatere care au participat studenți la drept invitați să discute despre modalitățile în care ar putea ei, ca viitori practicieni ai dreptului, să contribuie la promovarea culturii civice.
La dezbatere au participat și reprezentanți ai Ministerului Justiției care au oferit detalii despre noi inițiative de promovare a educației juridice de exemplu. Dezbaterile au fost urmate de cursuri practice dedicate studenților care să meargă ulterior în comunități mici și să explice noțiuni legate de drept, democrație, drepturile omului, atitudine civică.
Mai multe detalii despre alte instrumente și modalități de promovare a cetățeniei active sunt disponibile la adresa http://expertforum.ro/cetatenia-activa/
Dezbatere organizată în cadrul proiectului “Cetățenie activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.
__________________________________________________________
9 Februarie, Chișinău. Masa rotundă: Implementarea standardelor europene în sectorul construcțiilor
Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS) și cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), au organizat la data de 9 februarie curent, o masă rotundă cu genericul: Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene pentru produse în sectorul construcțiilor: provocări și perspective.
Scopul organizării mesei rotunde a fost de a informa și intensifica dialogul cu reprezentanții din domeniul construcțiilor privind standardele europene adoptate în cadrul DCFTA și de a promova beneficiile utilizării standardelor europene în activitatea lor. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), INS, Inspecției de Stat în Construcții, organismelor de certificare, laboratoarelor de încercări și companiilor din sectorul construcțiilor.
Moderatorii mesei rotunde au fost Iurii Socol, director INS, Gheorghe Croitoru, șef al Direcției reglementări tehnico-economice, MDRC și Ludmila Gamurari, reprezentant CRPE – R. Moldova.
În cadrul acestui eveniment, Iurii Socol, director INS, a prezentat studiul Implementarea în Republica Moldova a standardelor europene privind produsele pentru construcții: provocări și perspective, care a fost elaborat și publicat în cadrul proiectului Informarea publicului și părților interesate despre standardele europene adoptate în cadrul ZLSAC. Scopul elaborării acestui studiu a fost de a identifica mecanismele de tranziţie efectivă la noile standarde europene din sectorul construcțiilor, de a elabora recomandări pentru a facilita și accelera tranziția la standardele europene și de a spori eficiența acestui proces, de a elucida beneficiile asociate cu tranziția la noile standarde europene, precum și de a identifica principalele provocări pentru mediul de afaceri.
Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau Guvernului SUA.
______________________________________________________
27 – 28 Noiembrie 2015, Chișinău. Specializare europeană pentru jurnaliștii din Republica Moldova CORESPONDENT EUROPA
Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu EURACTIV România a organizat, în perioada 27 -28 noiembrie 2015, la Chișinău, un seminar de specializare europeană pentru 15 jurnaliști din Republica Moldova. Jurnaliștii au fost selectați în urma concursului CORESPONDENT EUROPA lansat la jumătatea lunii octombrie.
Sesiunile de training au avut ca obiectiv specializarea jurnaliștilor din Republica Moldova pe teme europene și dezvoltarea capacității acestora de a accesa finanțări externe. Experți și profesioniști ai think tank-ului românesc CRPE și ai Euractiv România au faclitat transferul de expertiză europeană. Cristian Ghinea (expert CRPE) s-a concentrat pe explicarea modului de organizare a Uniunii Europene și a celui de luare a deciziilor la nivel european, iar Bianca Toma a prezentat instrumentele și resursele media cu ajutorul cărora jurnaliștii din R. Moldova pot relata despre UE. În același timp, experții Euractiv – Ramona Diaconu și Andrei Schwartz – au instruit jurnaliștii selectați cum să elaboreze o cerere de finanțare și respectiv cum se face un bugetul unui proiect și care sunt pașii implementării lui. Trainerii Euractiv România au prezentat oportunități de finanțare pentru jurnaliști și și-au arătat disponibilitatea să ofere consultanță gratuită jurnaliștilor care vor să acceseze finanțări.
Sesiunile de training au fost realizate în cadrul proiectului Corespondent Europa implementat de CRPE Republica MOladova și EURACTIV România și a fost susținut printr-un program al Ambasadei Olandei.
______________________________________________________
27 – 30 octombrie 2015, Chișinău – Campanie de informare privind importanța standardelor europene
Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS), cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, au organizat, în perioada 27 – 30 octombrie 2015, o campanie de informare privind importanța standardelor europene și necesitatea adoptării și implementării acestora în cadrul mai multor instituții de învățămînt superior din Republica Moldova, printre care: Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți.
Organizarea acestei campanii a avut ca scop informarea studenților din Republica Moldova despre rolul și necesitatea adoptării și implementării standardelor europene la nivel național. La finalul fiecărei întrevederi, studenților li s-au oferit exemplare al broșurii Standardele europene. De ce sunt importante și ce avantaje aduc?, în care pot fi găsite informații utile privind importanța standardelor UE.
Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
________________________________________________
22 septembrie 2015, Chișinău – Masa rotunda: Standardele și standardizarea în mediu universitar
Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu Institutul Național de Standardizare (INS), cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, au organizat, la data de 22 septembrie 2015, o masă rotundă cu tema „Standardele și standardizarea în mediu universitar”. La eveniment au participat reprezentanți ai multor instituții de învățămînt superior din Republica Moldova: Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Științe Politice și Economice Europene, Universitatea Cooperatist Comercială din Moldova, Colegiu Politehnic din Chișinău și Colegiu Cooperatist Comercial din Chișinău.
Obiectivele organizării mesei rotunde au fost conștientizarea importanței standardelor europene și consolidarea capacităților mediului academic pentru studierea și utilizarea standardelor europene în cadrul instituțiilor de învățămînt, precum și dezvoltarea curriclei în domeniul standardizării.
Acest eveniment a realizat cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
_____________________________________________________
4-5 septembrie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – workshop dedicat practicienilor în drept
Practicieni în drept duc justiția în comunitate – workshop și sesiune de training dedicate practicienilor în drept, parte a programului dedicat Educației pentru Justiție și Democrație – formare cetățenească în școli. CRPE și Liderjust organizează prima sesiune de formare centrată pe metode de predare dedicată practicienilor în drept (judecători, procurori, avocați, mediatori, juriști) pentru a susține lecții demonstrative de predare a educației juridice în licee din București și Regiunea Sud Muntenia.
Instrumentele utile predării și învățării – ghid cu metode de predare și exemple practice pentru magistrați și un ghid de învățare pentru liceeni – vor fi disponibile pe parcursul proiectului.
O nouă sesiune de formare pentru 25 de practicieni în drept va fi organizată în cursul lunii octombrie. Anunțurile pentru înscriere vor fi disponibile pe www.crpe.ro și pe pagina de Facebook Liderjust.ro.
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org
______________________________________________________
8 iunie 2015, București – Educație pentru justiție și democrație – consultări extinse
CRPE și Liderjust.ro împreună cu profesioniști din Educație și practicieni din Justiție la consultările legate de educația viitorilor cetățeni activi și implicați ai României.
Educație pentru Justiție și Democrație este un proiect pilot prin care lideri pentru justiție, magistrați și avocați vor pune bazele unul program „de formare cetățenească în școli”.
Obiectivul întâlnirii – în cadrul căreia au fost formate două grupuri de lucru – a fost acela de a identifica provocările, limitările și opțiunile privind introducerea educației juridice în școli, conturarea unor metode pilot de intervenție pentru a obține rezultate care să contribuie la fundamentarea unor decizii pe termen lung, eventual de politică publică, atât pentru Justiție cât și pentru Educație.
Formatul reuniunii a facilitat atât discuții în plen cât și în grupuri de lucru pentru a evalua cât mai eficient și specific aspectele relevante pentru sistemul de educație și practica/sistemul juridic.
Consultările au avut loc în cadrul proiectului “Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli” implementat de Centrul Român de Politici Europene și Liderjust și finanțat prin Fondul ONG în cadrul EEA Grants.
______________________________________________________
29 Mai 2015, București – Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est – Eurosfat 2015
Centrul Român de Politici Europene și Europuls au organizat în București, pe 29 Mai 2015, la Palatul Parlamentului, reuniunea de deschidere a EUROSFAT – Parteneriatul Estic și perspectiva extinderii UE în Est. EUROSFAT este forumul anual de dezbateri europene ce are loc în România începand cu anul 2013.
Agenda evenimentului de anul acesta s-a concetrat pe Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est, concluziile summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga și noile provocările din zona Mării Negre.
Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt din partea Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, politicieni, experți, membri ai societății civile, pentru a dezbate asupra celor mai importante teme privind relația dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic. De asemenea, conferința a reunit oficiali de rang înalt din România, Ucraina, Georgia, Moldova, țările din grupul Visegrad și țările Baltice. Evenimentul a s-a bucurat de prezenta a 308 participanti din Romania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Finlanda, Slovacia, Lituania si Olanda.
Mai multe despre Eurosfat și programul evenimentului: www.eurosfat.ro
Dezbatere organizată în cadrul proiectului “Eastern Neighbors and Russia: Close links with EU citizens – ENURC”, susținut prin programul ”Europa pentru Cetățeni” al Uniunii Europene.
__________________________________________________________
28 Mai 2015, București – Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic – masă rotundă
Centrul Român de Politici Europene, cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, va găzdui la București, în seara zilei de 28 Mai, reuniunea Chatam House “Abordări creative privind relația Uniunii Europene cu țările Parteneriatului Estic”
În cadrul mesei rotunde, reprezentanți ai societății civile din țările Visegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia), țările Baltice, România, Republica Moldova, Georgia și Ucraina vor dezbate concluziile summit-ului de la Riga și viitorul Parteneriatului Estic.
Obiectivul mesei rotunde este de a identifica noi abordări și posibilități de cooperare între UE și țările membre ale Parteneriatului Estic în contextul dificil al relației UE-Rusia. Dezbaterile vor contribui la transferul de expertiză și know how dinspre țările membre UE către țările Parteneriatului Estic și vor ajuta la îmbunătățirea capacității acestora de a implementa reforme structurale complexe.
Discuțiile se vor axa pe războiul informațional dintre UE și Rusia, vor explora strategiile de gestionare a conflictelor înghețate, vor evalua capacitatea Uniunii Energetice de a genera securitate energetică pentru țările Parteneriatului Estic, dar se vor axa și pe oportunități de cooperare regională și depășirea obstacolelor ce împiedică procesul de democratizare și reformă în statele membre PaE. Întâlnirea din București va fi prima consultare regională de după Summitului Parteneriatului Estic de la Riga și, în consecință, va reprezenta o bună oportunitate de a reflecta critic asupra concluziilor Summitului.
Evenimentul este parte a proiectului „Cooperarea energetică România-Moldova-Ucraina – cheia pentru stabilitate in regiunea Mării Negre post Crimeea”, proiect finantat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, German Marshall Fund.
__________________________________________________________
21 Mai, Chișinău. Ziua Ușilor Deschise: „Standarde europene – noi orizonturi, noi oportunități”
Institutul Național de Standardizare (INS) în parteneriat cu Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE-R.Moldova) au organizat la data de 21 mai 2015, Ziua Ușilor Deschise, cu genericul „Standarde europene – noi orizonturi, noi oportunități”.
Cu acest prilej a fost lansat proiectul ”Informarea opiniei publice și părților interesate despre standardele europene adoptate în cadrul ACLAC”, realizat cu suportul USAID în programul FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.
În cadrul proiectului, INS din Republica Moldova va beneficia de asistența CRPE-R.Moldova pentru creșterea gradului de conștientizare a importanței standardelor europene și crearea unei platforme de discuții pentru agenții economici naționali referitoare la oportunitățile oferite.
La eveniment au participat peste 100 de reprezentanți ai autorităților de reglementare, întreprinderilor, instituțiilor de cercetare, organismelor de certificare, membrii comitetelor tehnice, ONG-uri, asociații patronale și mediul academic.
Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.
__________________________________________________________
15 Mai 2015, București – Masă rotundă “Analiza cadrului locuirii sociale în Municipiul București”
Centrul pentru Dezvoltare Urbană și Teritorială și Centrul Român de Politici Europene au organizat în data de 15 Mai 2015, evenimentul de lansare al proiectului „Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale”.
Proiectul are în vederea creșterea gradului de transparență a procesului de atribuire a locuințelor sociale la nivelul sectoarelor Municipiului București și crearea de instrumente care pot înlesni accesul potențialilor beneficiari la o locuință socială. În același timp, proiectul își propune să realizeze o analiză a modului de funcționare al proceselor de atribuire a locuințelor sociale și să ofere recomandări și soluții acolo unde acestea sunt necesare.
Întrucât în cadrul proceselor de atribuire a locuințelor sociale rolurile autorităților locale și societății civile sunt la fel de importante, scopul mesei rotunda a fost generarea unui schimb de experiențe și idei prin prisma perspectivelor specifice ambelor categorii. Astfel, în cadrul evenimentului au participat reprezentanți ai Direcțiilor de Asistență Socială și Spațiu Locativ din cadrul Primăriilor de Sector, respectiv reprezentanți ai ONG-urilor direct implicate în acest proces.
Discuția a urmărit înțelegerea modului de atribuire a locuințelor sociale, relevanța criteriilor de alocare a acestora, precum și problemele legislative care afectează coerența acestui domeniu, însă au fost punctate și probleme specifice asistenței sociale care nu sunt întotdeauna acoperite de legislația în vigoare. Mai mult, numeroase recomandări de îmbunătățire a prezentului cadru de atribuire au fost formulate de reprezentanții Primăriilor de sector, respectiv ONG-urilor prezente.
Evenimentul este parte a Proiectului „„Găsește o Casă! Creșterea transparenței și accesibilității procesului de atribuire a locuințelor sociale” si este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România
__________________________________________________________
24 Aprilie, Tbilisi. Încheierea proiectului ”Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor in Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii”
CRPE împreună cu Open Society Georgia Foundation au organizat la Tbilisi pe data de 24 aprilie evenimentul de încheiere a proiectului ”Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistenta în domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii”. In cadrul evenimentului au fost lansate două rapoarte ale expertilor români cu recomandari in ceea ce priveste crearea unor sisteme eficiente de protectie a drepturilor cu privire la datele cu caracter personal si non-discriminare. Cele 2 rapoarte au fost prezentate de Istvan Haller, Membru al Board-ului Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii cu rang de Secretar de Stat, si respectiv Bogdan Manolea, expert afiliat CRPE in domeniul Protectiei Datelor cu Caracter personal, si pot fi consultate in limba engleza aici si aici.
La eveniment au participat oficiali georgieni din Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Inspectorului pentru protectia datelor cu caracter personal și Biroul Ombudsman-ului din Georgia, precum și alte autorități cu competențe în domeniu, reprezentanți ai societății civile și ai Delegației Comisiei Europene în Georgia. La eveniment a participat și Excelența Sa Ambasadorul României la Tbilisi, Dumitru Badea.
Georgia se afla in Faza 2 a Planului de Actiune pentru Liberalizarea Vizelor (din 29 octombrie, cu nici o saptamana inainte de lansarea proiectului nostru la Tbilisi) si asteapta deja in cursul lunii mai un raport de evaluare al Comisiei Europene cu privire la implementarea acestei faze. Proiectul vizeaza consolidarea capacitatii autoritatilor georgiene cu responsabilitati in domeniile protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, prin impartasirea experientei de tranzitie si integrare euro-atlantica a Romaniei.
Proiectul este susținut prin programul Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Centrul Roman de Politici Europene și Open Society Georgia Foundation. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava este partener in implementare.
Agenda evenimentului poate fi consultata aici.
___________________________________________
29 Martie – 01 Aprilie, Pristina. Vizită de documentare Pristina – Connecting with Europe
Centrul Român de Politici Europene împreună cu Kosovo Foundation for Open Society și British Council au organizat în perioada 29 martie – 01 aprilie o vizită de documentare în Kosovo parte a proiectului “Connecting with Europe”.
Vizita a avut scopul de a facilita cunoașterea ultimelor evoluții și realități din zona Balcanilor de Vest, de a facilita dialogul dintre reprezentanți ai partidelor politice, ai societății civile, ai mass-media și experți în afaceri europene și externe din România și Kosovo, de evaluarea a perspectivelor de colaborare în format bilateral și/sau regional, precum și a transferului de expertiză și bune practici privind perioada tranziției românești și a negocierilor de preaderare la Uniunea Europeană.
În cadrul vizitei, au fost organizate discuții informale cu cu Atifete Jahjaga – Președintele Kosovo, Petrit Selimi – Vice ministru de Afaceri Externe, Bekim Collaku – Ministrul Integrării Europene, Kadri Veseli – Președintele Adunării Parlamentare, Silviu Emanuel Dragoicea – Reprezentantului României în Kosovo, cu reprezentanți ai misiunii europene pentru statul de drept EULEX în Kosovo, cu ambasadori ai altor state membre UE în Kosovo, membri ai comunității sârbe, membri ai societății civile și jurnaliști. România este unul din cele cinci state membre UE care nu recunoaște independența Kosovo.
__________________________________________________________
2-3 Februarie, 2015, Chișinău – Training pentru Comisia Națională de Integritate – ”Consolidarea capacităților CNI prin transfer de expertiză și bune practici”
Centrul Român de Politici Europene împreună cu filiala sa din Republica Moldova și PNUD Moldova au organizat un training adresat membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) care au beneficiat de o sesiune de ToT pentru creșterea capacității personalului CNI în acordarea de sprijin constant (instruire și asistență metodologică) la colectori de declarații de venituri și proprietate și declarațiile de interese personale în instituțiile publice. CRPE a facilitat și un schimb de experiență cu instituția omoloagă din România, Agenția Națională de Integritate fiind reprezentată de Silviu Popa – Director Comunicare și Strategie din cadrul ANI.
Proiectul în cadrul căreia au fost organizate aceste sesiuni are ca scop dezvoltarea capacității instituționale a CNI astfel încât această instituție să asigure integritate, transparență, obiectivitate în contextul prevenirii și eradicării corupției în Republica Moldova. Această activitate este parte din prima componentă a proiectului – Dezvoltarea capacității instituționale CNI – sprijin privind îmbunătățirea procedurilor interne de lucru ale CNI și instruirea colectionarilor de declarații”. În decursul celor două zile de training, personalul CNI a fost instruit privind particularităților programelor de training și proceselor de training în sectorul public, precum și metodele de instruire a funcționarilor publici.
Agenda sesiunii de formare o găsiți aici.
Prezentarea reprezentantului ANI – Silviu Popa – o puteți accesa aici.
Prezentarea echipei CRPE o puteți accesa aici.
Proiectul este finantat din bugetul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Filiala Centrului Roman de Politici Europene. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Moldova este partener in implementare.
__________________________________________________________
27 – 30 Ianuarie 2015, Atelier de lucru privind accesarea resurselor financiare UE pentru necesitățile reformei sociale – ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din Republica Moldova”
Chișinău 27 – 30 ianuarie 2015 – Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene împreună cu UNICEF Moldova au organizat o serie de sesiuni de training în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din republica Moldova”, care au avut loc la Chișinău în perioada 27 – 30 ianuarie 2015. Sesiunile au fost destinate reprezentanților Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova, Inspecției socială și Agenției de Acreditare a Serviciilor Sociale.
Proiectul este susținut de către UNICEF Moldova și are ca scop sprijinirea reformei asistenței sociale în Republica Moldova, prin furnizarea de expertiză și asistență lituaniană și românească în domeniul protecției sociale. Scopul atelierului de lucru a fost cel de a instrui grupul țintă privind accesarea fondurilor europene pentru reformarea sectorului de asistență socială.
Prezentarea experiențelor României și Lituaniei privind accesarea fondurilor europene pentru sectorul social s-a concentrat pe mai multe componente: resursele financiare disponibile, mecanisme pentru accesarea resurselor financiare UE, proceduri și termeni, precum provocările și lecțiile învățate de Lituania și România. Mai mult decât atât, atelierul de lucru a inclus și o componentă specifică, și anume experiența actuală a Republicii Moldova privind accesul la resurse UE , pe baza programului de suport bugetar, precum și posibilitățilecurente pentru Republica Moldova de accesare a fondurilor europene.
Agenda atelierului de lucru o puteți accesa aici. Materialele prezentate în cadrul atelierului de lucru le puteți găsi mai jos: Experiența Lituaniei privind accesarea fondurilor europene în domeniul protecției sociale de Audra Mikalauskaite Experiența României privind accesarea fondurilor structurale în domeniul protecției sociale de Adelina Barbu Current experience in republic of Moldova regarding the access to EU resources, based on the Budget Support Program de Phillip Sadders Posibilități curente pentru RM de accesare a fondurilor UE de Cornel Rîșcanu.
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea capacităților sectorului de asistență socială din Republica Moldova” finanțat de UNICEF Moldova.
__________________________________________________________
2-3 Februarie, 2015, Vizită de Studiu organizată în cadrul proiectului intitulat „Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”
Centrul Român de Politici Europene împreună cu Open Society Georgia Foundation au organizat o vizita de studiu în cadrul proiectului „Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”. Vizita a fost destinată unei delegatii din Georgia formată din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, precum și membri ai Parlamentului georgian, societății civile și reprezentanți ai mass-media cu scopul de a facilita schimbul de experiență cu România.
__________________________________________________________
Evenimente desfășurate în 2014 și 2013
Evenimente desfășurate în 2012
Evenimente desfășurate în 2011
Evenimente desfășurate în 2010
Evenimente desfășurate în 2009
Evenimente organizate de CRPE pentru Reprezentanța Comisiei Europene în România