14 decembrie: Workshop cu participare internațională – ”Practici instituționale ale acordării de Asistență Oficială pentru Dezvoltare în Grupul țărilor Vișegrad + România și Bulgaria”
Workshopul a reprezentat primul eveniment din cadrul proiectului ”Consolidarea capacității țărilor Vișegrad + România și Bulgaria de a acționa ca donatori de Asistență Oficială pentru Dezvoltare în regiunea Mării Negre”. Proiectul urmărește constituirea unei rețele de stakeholderi din cele 6 țări, pentru a realiza un schimb de informații și bune practici și pentru a dezvolta propuneri și proiecte comune care să fie implementate în cele 6 țări, atât prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, cât și al instituțiilor publice.
În cadrul proiectului vor fi realizate două studii comparative, cu participarea experților locali. Pe baza acestui prim workshop CRPE va publica, în februarie 2013, un studiu cu privire la practicile și cadrul instituțional pentru Asistența Oficială pentru Dezvoltare în fiecare dintre cele 6 țări.
Proiectul este finanțat prin fondul Black Sea Trust al German Marshall Fund.
__________________________________________________________
5 decembrie: Masă rotundă ”Cooperarea România – Republica Moldova în domeniul economiei de piață și politicilor de concurență”
Centrul Român de Politici Externe și Asociația pentru politică externă din Chișinău au organizat cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului „Contribuţii la parteneriatul pentru dezvoltare dintre România şi Republica Moldova”, pe tema cooperării în domeniul economiei de piață și liberei concurențe. La eveniment au participat Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte al Consiliului Concurenţei din România, Viorica Cărare, Preşedintele Consiliului Concurenţei din Republica Moldova şi Ambasadorul României în Republica Moldova, alături de reprezentanţi ai instituțiilor publice din Republica Moldova. În urma dezbaterilor, Asociaţia pentru Politica Externă din Chişinău şi Centrul Român de Politici Europene din Bucureşti vor elabora un raport cu privire la consecinţele adoptării acquis-ului comunitar privind politicile de concurenţă asupra economiei Republicii Moldova.
Proiectul este cofinanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Unitatea Asistență pentru Dezvoltare din cadrul MAE.
_______________________________________________________________
12 noiembrie: Lansare proiect “Dezbatem Politici, Creştem Expertiză”
CRPE a lansat proiectul PODCA “Dezbatem Politici, Creştem Expertiză” în cadrul unei mese de lucru, în 12 noiembrie 2012. Au participat experți afiliați CRPE și reprezentanți ai ministerelor Sănătății, Educației, Agriculturii, Finanțelor și ai Secretariatului General al Guvernului. Pentru fiecare dintre aceste domenii, staff-ul și experții afiliați vor vor elabora rapoarte de politici publice care vor măsura impactul anumitor măsuri preconizate de instituțiile respective. În cadrul acestei prime mese de lucru, CRPE și instituțiile invitate au convenit temele de cercetare și calendarul, în urma unei dezbateri.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.
_______________________________________________________________
9 noiembrie 2012: ”Alegeri europene cu adevărat democratice”
Centrul Român de Politici Europene (CRPE) propune schimbarea legislaţiei electorale pentru alegerile europene în sensul adoptării unui sistem electoral competitiv care să ducă la creşterea calităţii ofertelor electorale ale viitorilor candidaţi.
În data de vineri, 9 noiembrie 2012, experții CRPE au dezbătut, în cadrul unei mese rotunde, oportunitatea schimbării legislaţiei electorale, alături de europarlamentarii Cristian Preda și Sebastian Bodu și sociologul Mircea Chivu.
Dezbaterea a avut loc la sediul Romanian – American Foundation.
Proiectul este finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
_______________________________________________________________
8 noiembrie: „România şi negocierile pentru viitorul buget UE”
În pregătirea negocierilor privind bugetul UE 2014 – 2020, CRPE a organizat în 8 noiembrie o masă de lucru cu titlul: „România şi negocierile pentru viitorul buget UE”. Au participat ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban, secretara de stat pe afaceri europene de la MAE Luminița Odobescu, analiștii economici Daniel Dăianu și Laurian Lungu și alți experți și oficiali din zona afacerilor europene. Participanții au discutat despre scenariile de negociere ale României la Bruxelles și impactul acestor negocieri asupra folosirii ulterioare a fondurilor europene.
Evenimentul a fost găzduit de Reprezentanța Comisiei Europene la București.
_______________________________________________________________
31 octombrie: Dezbatere și lansare de carte. ”Ce așteptăm de la viitorul DNA?”
Dezbaterea ”Ce așteptăm de la viitorul DNA?” – CRPE și Editura Humanitas au organizat în cadrul dezbaterii lansarea cărții scrise de Cristian Ghinea ”Eu votez DNA – De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”. La eveniment au participat Daniel Morar, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Horia Georgescu, președintele Agenției Naționale pentru Integritate, Cristi Dănileț, judecător și membru CSM, Laura Ștefan, expert anticorupție, Gabriel Liiceanu, directorul Editorii Humanitas și numeroși jurnaliști, membri ai organizațiilor neguvernamentale și cetățeni.
__________________________________________________________
12 octombrie 2012: ”Cooperarea energetică România – Republica Moldova și noile provocări de securitate energetică”
Masa rotundă cu titlul ”Cooperarea energetică România – Republica Moldova și noile provocări de securitate energetică” a avut loc în 12 octombrie la București. A fost primul eveniment din cadrul proiectului ”Contribuţii la parteneriatul pentru dezvoltare dintre România și Republica Moldova”, implementat de CRPE în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău. La eveniment (organizat în regim Chatam House) au participat oficiali de la Ministerele de Externe ale celor două țări, de la Ministerul Economiei și Agenția de Reglementare pentru Energie de la București și de la Ministerul Economiei de la Chișinău, ca și experți și analiști. Subiectul principal de conversație a fost gazoductul Iași – Ungheni, a cărui realizare în 2013 va schimba geografia energetică a regiunii. S-a abordat și tematica legată de presiunile energetice ale Rusiei asupra Republicii Moldova. În urma acestui eveniment, CRPE va scrie un raport despre tematica abordată.
Proiectul este cofinanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Unitatea Asistență pentru Dezvoltare din cadrul MAE.
________________________________________________________________
24-25 mai 2012: Forumul Civic Romania-Ucraina
Centrul Român de Politici Europene, împreună cu Institute of World Policy (Ucraina) au organizat între 24 si 25 mai la București Forumul Civic România-Ucraina.
Scopul forumului a fost de a impulsiona relațiile bilaterale dintre România și Ucraina, construind rețele de experți între cele două state și stabilind premisele implicării societății civile din România și Ucraina în relațiile bilaterale. Lucrările forumului au fost direcționate spre găsirea unor idei de proiecte comune între societatea civilă din cele două țări.
Proiectul este cofinanțat de United Nations Development Programme (UNDP România) și Unitatea Asistență pentru Dezvoltare din cadrul MAE.
________________________________________________________________
22 iunie 2012: De ce nu este atractivă asocierea? Sprijinul din fonduri europene pentru asocierea în agricultură
Centrul Român de Politici Europene lansează studiul”De ce nu este atractivă asocierea? Sprijinul din fonduri europene pentru asocierea în agricultură.
De ce nu au avut efect politicile de încurajare a asocierii? Concluzia generală a raportului este că distanța între realitatea românească și designul acestei politici (inspirat din exemplele țărilor din vest) a fost prea mare, în special în privința aspectelor ce țin de includerea agriculturii în economia formalizată, iar acestea reclamă politici publice mai ample, care depășesc sfera Ministerului Agriculturii. Cea mai mare problemă este faptul că pentru a beneficia de aeste măruri, fermierii trebuie să treacă în economia formalizată / fiscalizată. Dar astfel, sunt concurați neloiali de producătorii care nu își înregistrează producția și de importatorii care ocolesc plata taxelor. Astfel, tolerând evaziunea fiscală și încurajând economia informală (de exemplu prin certificatele de producători), statul român diminează puterea de stimulent ale măsurilor de asociere, pe care tot el le finanțează.
Raportul a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat la Fundația Româno-Americană.
Studiul este finanțat de Fundația Româno-Americană în pregătirea programului “Dezvoltare Rurală prin antreprenoriat și asociere”- o inițiativă comună a RAF, PACT, CIVITAS, FDSC, CMSC, CRPE și CEED.