Proiectul ”Influenţi, alerţi şi informaţi în negocierile din UE – Expertiză şi consultare în politici europene” își propune să dezvolte capacitatea Centrului Român de Politici Europene și a ONG-urilor partenere de a reacționa la evoluțiile europene, de a dezbate împreună cu mediul oficial și cu cel asociativ cele mai bune poziționări ale României și de a propune soluții inteligente în patru arii tematice de politici publice.
Proiectul răspunde unui deficit de expertiză și consultare resimțit de România, care încă are de recuperat pentru a beneficia de statului său de țară membră a UE. În cadrul proiectului vor fi urmărite patru domenii de politici importante pentru România în care se vor lua decizii vitale la nivelul Uniunii Europene în viitorul apropiat și mediu: (a) Justiția și politici anticorupție, (b) Afaceri interne și reforma Schengen, (c) Politici Energetice și (d) Guvernanța economică.
Pentru toate aceste patru domenii CRPE își va consolida echipa de angajați și experți afiliați, va agrea proceduri standard de cercetare, publicare și diseminare.
În cadrul proiectului va fi creat un mecanism de previzionare a evoluțiilor de la nivel european, împreună cu reprezentanți oficiali din partea guvernului României şi europarlamentari. Fiecare temă va fi dezvoltată prin organizarea unei consultări cu ONG-uri interesate de respectivul subiect, generând astfel coaliții tematice si o consultare coerentă între oficiali și mediul asociati.
Activitati realizate in cadrul proiectului:
Extinderea şi consolidarea expertizei CRPE în domeniile Reforma Justiţiei, Afaceri Interne, Guvernanţă Economică şi Securitate şi eficienţă energetică
CRPE si-a consolidat expertiza prin aflierea a doi experti noi. In cadrul aceleiasi activitati am scris 4 inception reports in domeniile Afaceri Interne – Schengen, Guvernanta Economica – Zona Euro, Energie – Uniunea Energetica, Justitie – Procurorul European, identificand: status-qvo-ul politicilor europene în cele patru domenii identificate; identificarea poziţiei acestora în circuitul legislativ comunitar şi prefigurarea / anticiparea calendarului adoptării acestora; principalele mize şi aspecte care vizează România conform celor patru teme selectate; factorii interesaţi aferenţi celor patru teme; persoanele din cadrul instituţiilor publice cu responsabilităţi în definitivarea poziţiei României.
Organizarea a două sesiuni de ateliere de lucru şi schimbul de bune practici între experţii afiliaţi CRPE şi echipa internă
In cadrul activitatii am organizat două ateliere de lucru: un atelier de lucru având obiective de formare (învăţare) si facilitare a schimbului de experienţă în domenii precum: definirea obiectivelor de cercetare planificarea cercetării; culegerea şi analiza datelor; comunicare rezultatelor studiilor; comunicare şi advocacy. In cadrul atelierului au participat, pe langa CRPE si expertii afiliati, doi reprezentanţi ai mediului academic, ale caror contribuţii au fost folosite la elaborarea manualului de cercetare al CRPE, care a fost dezbatut si aprobat in cea de-a doua sesiune de training; am elaborat un manual de cercetare al CRPE conţinând standarde de calitate şi proceduri.
Definitivarea metodologiilor de cercetare pentru cele patru arii tematice identificate
Derularea cercetărilor pe cele patru teme stabilite
Mecanismul de previziune (prin participarea la întâlniri de lucru a oficialilor, experților CRPE și a coalițiilor de ONG/stakeholderi)
Echipa de proiect a realizat o mapare a persoanelor din sistemul public care au atribuţii şi responsabilităţi în urmărirea dosarelor/temelor identificate şi care au acces timpuriu la informaţii. Pe baza analizei calendarului legislativ şi a agendei anunţate de către instituţiile europene (Comisie, Consiliu, Parlament), din monitorizarea poziţiilor Statelor Membre pe cele patru teme previzionate, precum si din analiza agendei publice la nivel national, CRPE a identificat momentul oportun pentru intalnirile din cadrul mecanismului de monitorizare.
Monitorizarea publicaţiilor şi produselor principalelor think-tankuri europene şi reţele de think-tank-uri europene
CRPE a realizat o monitorizare a activităţii principalelor think-tankuri specializate pe afaceri europene şi a reţelelor de organizaţii de think-tankuri europene, pregatind o prima serie de 4 alerte privind subiecte din aria de interes a proiectului, care urmeaza a fi diseminate on-line. In jur de 8 think-tank-uri si două reţele de think-tank-uri au fost monitorizate, iar rezultatele urmeaza a fi publicate si distribuite in randul grupului tinta in perioada urmatoare.
I. Cele mai multe cercetări ale think tank-uilor europene pe tematicile abordate de proiectul CRPE au avut în vedere evoluțiile rapide și impredictibile din regiunea Mării Negre cu un accent deosebit pe viitorul proiect al UE, Uniunea Energetică, pentru a răspunde noilor provocări de securitate din Europa de Est. În același timp, consolidarea uniunii monetare, a coordonării macroeconomice și a guvernanței în zona euro dar și în UE28 continuă să fie o preocupare majoră după criza monedei europene. Newsletter-ul CRPE dedicat ultimelor analize pe cele mai importante teme din agenda europeană suprinde aceste evoluții. Revista think-tankurilor europene precum și ultimele analize CRPE pot fi consultate aici.
Networking – TEPSA
CRPE a devenit membru TEPSA si, ca urmare a acestui fapt, a dobandit acces la reteaua de think tankuri europene membre. Un prim rezultat al acestui membership consta in participarea unui reprezentant al CRPE la Adunarea Generala a TEPSA, iar un al doilea rezultat il constituie scrierea si depunerea in parteneriat cu membri ai retelei a unui proiect propus spre finantare din fonduri europene.
Activitati pe care urmeaza sa le realizam:
Dezbaterea publică on-line, infografice/videoclipuri
Publicarea rapoartelor care să ajute la definitivarea poziţiilor de ţară
Policy-brief-uri cu teme la zi pe agenda europeană
Traducerea a 10 rapoarte publicate doar în limba română
Finantator: Proiect finanţat prin granturile2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România;
Conţinutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerentei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor website-ului.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi :
www.fondong.fdsc.ro