Evenimente desfășurate în 2011

14 iunie 2011: Perspectivele aderării la Schengen ale Bulgariei si României: Între implementarea criteriilor și schimbările produse de contextul European

La conferinţa organizată de OSI Sofia cu sprijinul CRPE au participat miniştrii de interne ale celor două state, ambasadori ai ţărilor europene ce s-au opus de-a lungul timpul aderării celor două state la Schengen în luna martie 2010, reprezentanţi EUROPOL şi Frontex.

Din partea CRPE a participat Ciprian Ciucu (foto dreapta) cu prezentarea „Romania’s Schengen Accession Process: lesson learned, failed exam – an independent evaluation”. Mai multe detalii si prezentări gasiti in limba engleza pe site-ul European Policy Initiative.

Sinteza discuţiilor poate fi descarcata de aici în limba engleză.

 

__________________________________________________________

13 iunie 2011: Prima întalnire a experților în proiectul „UE și reforma în justiție. Învățăminte trase din experiența României și Bulgariei; Moldovei și Ucrainei; Croației, Macedoniei și Serbiei.”

„UE și reforma în justiție. Învățăminte trase din experiența României și Bulgariei; Moldovei si Ucrainei; Croației, Macedoniei și Serbiei.” este un proiect implementat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) și finanțat de German Marshall Fund, Open Society Institute East East program si Konrad Adenauer Stiftung. Obiectivul proiectului este acela de a crea un cadru de discuții și de a propune soluții inovative pentru îmbunătățirea condiționalităților UE în vederea accelerarii reformei judiciare în Croația, Macedonia, Serbia, Ucraina și Moldova.

În acest sens, în luna septembrie 2011 vor fi lansate 7 rapoarte de țara ce vor prezenta particularitățile juridice din fiecare stat implicat în proiect (România, Bulgaria, Serbia, Croația, Macedonia, Moldova și Ucraina), iar în noimebrie 2011 un raport comprehensiv cu concluzii și recomandări pentru UE.

În 13 iunie 2011, la sediul InfoEuropa București a avut loc prima întălnire a experților implicati în proiect: Laura Ștefan și Cristian Ghinea, experți România; Antoinette Primatarova, expert Bulgaria; Munir Podumljak, expert Croația; Mihail Gotovski, expert Macedonia; Alexandru Cocîrță, expert Republica Moldova; Dragana Boljevic, expert Serbia; Volodymyr Yavorskyy, expert Ucraina. Lista participanților aici.

Obiectivul acestei întâlniri a fost acela de a defini metodologia de lucru și structura rapoartelor.
________________________________________________________________

25 mai 2010: Masă rotundă la Reprezentanța Comisiei Europene.Adoptarea Euro în 2015: beneficii și vulnerabilități

Dezbaterea publică în legatură cu termenul – ținta de 2015 pentru adoptarea Euro generează un interes deosebit în rândul românilor și a împărțit opinia publică în două tabere, unii susținănd că România nu va fi pregatită până atunci, altii afirmând că asumarea ferma a țintei ar fi un stimulent binevenit în continuarea reformelor structurale.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat cu sprijinul CRPE în data 25 mai 2010, la Casa Uniunii Europene din București, o masă rotundă la care au participat reprezentanți ai ambelor curente de opinie.

În cadrul discuției au luat cuvantul: Niculae Idu – Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România; Leonard Orban, consilier prezidențial, Adrian Vasilescu, consilier Guvernator BNR; Ionuț Dumitru, președinte Consiliul Fiscal; Laurian Lungu, Managing Partner Macroanalitica; Mihai Ionescu, președinte al Asociației Naționale a Exportatorilor si Importatorilor din România; Cristian Păun, directorul executiv al Societății Române de Economie; Ilie Șerbănescu, Vicepreședinte al Societății Române de Economie, Florian Libocor, economist șef BNR SCG.

Dezbaterea a fost moderată de Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene.

În pregatirea acestei mese rotunde, CRPE a elaborat un studiu de sinteză, a principalelor idei și cronologia lor în dezbaterea publică națională pe această temă în ultimii ani: „Adoptarea Euro in 2015: cum am ajuns la această data și ce șanse avem?”.

Textul integral al sintezei poate fi citit aici.

De la stânga la dreapta: Laurian Lungu, Adrian Vasilescu, Nicolae Idu, Leonard Orban

Evenimentul a fost prezentat LIVE TEXT pe EurActiv.ro în cadrul proiectului „Dezbaterile CRPE – EurActiv”. Articolul complet și comentariile cititorilor aici.

 

_________________________________________________

4 mai 2011: Fermele mici și Politica Agricolă Comună (PAC) sau cum să consolidăm exploatațiile agricole dând noi șanse fermelor mici și mijlocii

În 18 noiembrie 2010, Comisia Europeană a făcut publică comunicarea „Politica Agricolă Comună în perspectiva anului 2020”, rezultat al dezbaterii publice largi din cursul anului 2010 declanșate la invitația comisarului român Dacian Cioloș. Printre chestiunile asupra cărora Comisia s-a pronunțat în respectiva Comunicare se afla și aceea a fermelor mici, pentru care Comisia dorește să propună o schemă simplă, specifică doar fermelor mici, care ar trebui să inlocuiascaă regimul actual de acordare a plăților directe.

în condițiile în care în România acest tip de suprafețe agricole reprezintă o pondere mare a exploatațiilor agricole, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a organizat  în data de 4 mai 2011 cu sprijinul EurActiv și InfoEuropa o dezbatere publică pe această temă cu principalii stakeholderi, propunând public un model de schemă simplificată prin care fermierii mici să poată avea acces la subvenții fară a completa anual cereri și formulare complexe. La baza discuțiilor au stat propunerile făcute în Policy Brief-ul CRPE nr. 7 de expertul CRPE Lucian Luca, discuții concentrându-se asupra (1) diagnosticarea problemelor agriculturii romanești în contextul reformei PAC și (2) identificarea unor soluții (la nivel procedural si criterii) pentru creșterea gradului de utilizare a terenurilor.

Sumarul dezbaterilor poate fi consultat aici.

Evenimentul a fost prezentat LIVE TEXT pe EurActiv.ro în cadrul proiectului „Dezbaterile CRPE – EurActiv”. Articolul complet și comentariile cititorilor aici.

Foto de dreapta la stânga: Daniela Giurca, Director General Direcția Politici in Sectorul Vegetal MADR; Nina Talvar, Consilier personal, Cabinet Secretar de Stat Adrian Radulescu, MADR;Willy Schuster, EcoRuralis; Tiberiu Cazacioc, Asociația Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman;

Această dezbatere reprezintă primul eveniment de acest gen din seria “Forumurilor CRPE pe agricultura româneasca în contextul PAC” ce urmează a fi organizate de CRPE în viitorul apropiat.

Dezbaterea CRPE apare în  cadrul  proiectului  „România  activă  în  dezbaterile  europene II”  derulat  de Centrul  Român  de  Politici  Europene (CRPE)  și  finanțat  de  Fundația  Soros  în  cadrul  Inițiativei  de  Politică Externă.

________________________________________________________________

12 aprilie 2011: Avem proiect de lege – ce facem mai departe?

Considerații privind proiectul de lege de cooperare dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene

În 2010 CRPE împreuna cu Fundația Friedrich Ebert Romania (FES) au evaluat capacitatea Parlamentului României de a se implica în dezbaterile privind politicile europene. În urma interesului și a recomandărilor primite de la membrii Parlamentului României și a Departamentului pentru Afaceri Europene, CRPE si FES Romania au organizat în data de 12 aprilie 2011 primul Forum CRPE pe afaceri  europene, bucurându-se de prezenta celor mai importanți actori implicați în procesul de coordonare a afacerilor europene. Sumarul dezbaterilor poate fi consultat aici.

La aproximativ două luni de la această reuniune, DAE si MAE au făcut o propunere legislativă pentru coordonarea afacerilor europene care se află in prezent in dezbatere publica. Proiectul legislativ poate fi consultat aici.

In acest context, CRPE lanseaza azi policy brief-ul  nr. 9 „Avem proiect de lege – ce facem mai departe? Consideratii privind proiectul de lege de cooperare dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene”.Raportul aici.

Pentru pregatirea acestui raport, CRPE a organizat in 9 iunie 2011 al doilea Forum CRPE pe coordonarea afacerilor europene, la care a fost invitat stafful tehnic din Parlamentul Romaniei.  Lista completa a participantilor aici.

Obiectivul intalnirii a fost acela de a analiza punctual prevederile proiectului de lege propus de MAE si DAE si updatarea draft policy brief-ului elaborat de CRPE cu comentariile expertilor. Draft policy brief-ul aici.

Acest raport apare in cadrul proiectului „Intarirea capacitatii Parlamentului roman de a fi un actor european activ” derulat de Centrul Roman de Politici Europene impreună cu Fundatia Friedrich Ebert Romania.
________________________________________________________________

Martie 2011: Fereastra de oportunitate ramane deschisa: Ce urmeaza in parteneriatul strategic pentru integrare europeana

CRPE a organizat la Chisinau conferinta „Fereastra de oportunitate ramane deschisa:
Ce urmeaza in parteneriatul strategic pentru integrare europeana” in cadrul careia a prezentat studiul „Romania vazuta de la Chisinau”, realizat de Dragos Dinu, Coordonator Sector Public in cadrul CRPE.

In cadrul conferintei, gazduita de Fundaţia IDIS – Viitorul, la care au participat oficiali de rang inalt si diplomati din Romania si Republica Moldova, alaturi de reprezentanti ai societatii civile din cele doua tari, s-au dezbatut prioritatile relatiei Romania – R. Moldova pentru anul 2011. Sinteza dezbaterilor se afla aici.

De la stanga la dreapta: Marius Lazurca, Sorin Hadarca, Cristian Ghinea, Dragos Dinu.

Prezentari in cadrul dezbaterii:

Cum_am_folosit_fereastra_de_oportunitate – de Cristian Ghinea

Valoarea_adaugata_a_vecinatatii – de Sorin Hardarca

Proiectul „Monitorizarea Parteneriatului pentru Integrare Romania – Republica Moldova” a fost finatat de Fundatia Soros Romania.

________________________________________________________________

Evenimente desfășurate în 2012

Evenimente desfășurate în 2010

Evenimente desfășurate în 2009

Evenimente organizate pentru Reprezentanța Comisiei Europene în România

Leave a Reply