Publicații

Centrul Român de Politici Europene lansează policy brief-uri, policy memo-uri și background papers ori de câte ori o problemă legată de politici publice europene trebuie analizată și dezbătută în societate. Recomandările de policy și analizele CRPE sunt realizate de către membrii staff-ului instituției sau de către experții afiliați. De-a lungul timpului, am lansat analize și recomandări de politici publice pe urmatoarele teme:

Guvernanță Economică și Fonduri Europene

România și afacerile europene

Justiție, Afaceri Interne și Anticorupție

Politica Agricolă Comună

Republica Moldova și Politica de Vecinătate

Politici sociale și Anti-sărăcie

Educație și Sănătate

Energie și Mediu

 

Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție.

Autor: Cristian Ghinea

Într-un moment important pentru instituțiile anticorupție din România, un moment în care există semne de întrebare serioase cu privire la viitorul lor, povestea DNA este documentată de Cristian Ghinea în volumul ”Eu votez DNA! De ce merită să apărăm instituțiile anticorupție”.

Cartea cuprinde interviuri exclusive cu procurori DNA și alți oficiali din zona anticorupției, precum și eseuri ale autorului privitoare la bilanțul eforturilor în acest domeniu din România.

 

The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe

Editori: Cristian Ghinea și Laura Ștefan
Cartea cuprinde o analiză comparativă a unei serii de indicatori legați de performanța justiției și lupta împotriva corupției în România, Bulgaria, Croația, Serbia, Macedonia, Republica Moldova și Ucraina. Indicatorii luați în considerare pentru fiecare dintre aceste țări sunt:  instituții anti-corupție, imunități, confiscări, declarații de avere și interese, independența și responsabilitatea judiciarului.

Volumul a fost lansat la Bruxelles în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European cu sprijinul europarlamentarilor Monica Macovei (România), Mariya Nedelcheva (Bulgaria) și Tadeusz Zwiefka (Polonia).Proiect sprijinit de German Marshall Fund, Konrad Adenauer Stiftung și Soros Foundation Romania.  Textul în format .pdf poate fi descărcat aici.

 

Leave a Reply