Evenimente desfășurate în 2010

8 decembrie 2010: Întărirea capacității Parlamentului român de a fi un actor european activ

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat raportul „Parlamentul român intră în Uniunea Europeană. Capacitatea legislativului de a fi un actor european activ”, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Senatul României pe data de 8 decembrie 2010.

Prezentările din cadrul conferinței pot fi descărcate aici:

  1. Cristian Ghinea și Dragoș Dinu – prezentarea raportului  „Parlamentul român intră în Uniunea Europeană”
  2. Siegfried Mureșan Implicarea legislativului în afacerile europene – cazul Germaniei
  3. Andrei Mocearov, Director, Direcția de Drept Comunitar, Camera Deputaților, Proceduri de control parlamentar în domeniul afacerilor europene
  4. Amalia Răduț, Consilier, Direcția de Afaceri Europene, Senat, Proceduri de coordonare a afacerilor europene la Senatul României.

Raportul „Parlamentul român intră în Uniunea Europeană” a apărut în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii Parlamentului român de a fi un actor european activ” derulat de Centrul Român de Politici Europene împreună cu Fundaţia Friedrich Ebert România.
________________________________________________________________

2 decembrie 2010: Zece ani de azi înainte. Dezvoltare și guvernanță economică în Europa

Reprezentanța Comisiei Europene în România și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au organizat conferința internațională „Zece ani de azi înainte”. Dezvoltarea și Guvernanța Economică Europeană”. Evenimentul și-a propus să dezbată recentele demersuri de la nivel european cu privire la inițiativa Comisiei Europene de a întări guvernanța economică europeană în vederea atingerii obiectivelor strategiei Europa 2020.

Conferința a reunit reprezentanți ai autorităților publice și a ambasadelor statelor membre în România, reprezentanți ai think tankurilor europene de specialitate, membrii ai societății civile și academicieni. Printre invitați s-au numărat și Comisarul European pentru Programare Financiară și Buget, domnul Janusz Lewandowski precum și Gheorghe Ialomițieanu, Ministrul Finanțelor Publice. Agenda completă a evenimentului aici.

Foto de la dreapta la stanga: Janusz LEWANDOWSKI, Comisar European pentru Programare Financiară şi Buget; Gheorghe IALOMITEANU, Ministrul Finantelor Publice; Marek DABROWSKI, Presedinte Centrul pentru Reforma Economica si Sociala (CASE)

Luări de cuvânt:
Daniel Dăianu, fost Ministru al Finanțelor și Europerlamentar, despre reforma guvernanței economice în UE.
Dragoș Dinu, expert administrație publică, CRPE, despre sistemul românesc de planificare și Europa 2020.
Marek Dabrowski, Președinte, Centrul pentru Reformă Economică și Socială (CASE) Polonia, despre Mecanismul de Monitorizare Macroeconomică la nivelul UE.
Anca Ginavar, director General, Direcția Generală Dezvoltare Teritorială MDRT, despre competitivitatea urbană.
Teodor Frolu, director DC Communication, despre proiectul ECO București 2020.

________________________________________________________

10 noiembrie 2010: Merită păstrat. Eficiența Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și Societatea Academică din România (SAR) au lansat raportul“Worth Having It – The Effectiveness of the Co-operation and Verification Mechanism on Romania” în cadrul unei audieri publice la Parlamentul European organizată de europarlamentarii Monica Macovei şi Maria Nedelcheva (Bulgaria).

Audierea a luat în discuție efectele pe care Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) le-a avut asupra sistemului de justiție din Bulgaria și România, precum și măsura în care acesta poate fi un model pentru o politică europeană anti-corupție. Raportul lansat la Bruxelles a cuprins concluziile unui proiect de cercetare privind eficiența MCV, implementat de CRPE și SAR în 2009 – 2010. Cu acest prilej, CRPE și SAR au avut oportunitatea de a prezenta rezultatele evaluării în fața decidenților din cadrul Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European.

Raportul (în limba engleză) poate fi descărcat aici.

„Mecanismul reflectă angajamentele noastre față de Uniunea Europeană, față de celelalte State Membre și mai ales față de cetățenii români. În plus este un instrument politic pentru cei care vor să continue reformele acasă”, a spus Monica Macovei în deschiderea conferinței.

La audiere au participat și mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene, de la diferite Directorate Generale implicate în monitorizarea post-aderare. Cristina Russo, Șefa Unității responsabile pentru MCV din cadrul Comisiei, a apreciat dezbaterea și eficacitatea mecanismului. „Comisia Europeană este mulțumită de felul cum funcționează acest mecanism și nu are în vedere reconsiderarea sa. Mecanismul se va încheia atunci când toate criteriile de referință vor fi îndeplinite, iar acesta nu este cazul în momentul de față.”

„Analiza făcută de CRPE asupra condiționalităților în combaterea corupției a arătat că MCV a oprit tentativele de a desființa instituții și legi pe care România le-a adoptat înainte de aderare prin angajamente față de UE” a afirmat Cristian Ghinea, Directorul CRPE Mai multe detalii în prezentarea realizată de Cristian Ghinea la audierea din Parlamentul European: aici.

Laura Ștefan, coordonator anti-corupție al SAR, a prezentat trei studii de caz în care Mecanismul a avut un rol determinant. Mai multe detalii în prezentarea Laurei Ștefan: aici.

Foto de la stânga la dreapta: Maria Nedelcheva (europarlamentar, Bulgaria), Monica Macovei (europarlamentar, România), Laura Ștefan (coordonator anti-corupție, SAR), Cristian Ghinea (director CRPE).

Invitată la audiere a fost și Antoinette Primatarova, de la think-tankul bulgar Centre for Liberal Strategies, care a făcut o evaluare similară a MCV în Bulgaria. Primatarova a susținut că Mecanismul se bucură de sprijinul guvernului bulgar și a ONG-urilor de acolo. Mai multe detalii în prezentarea sa: aici.

Raportul “Worth Having It – The Effectiveness of the Co-operation and Verification Mechanism on Romania” face parte din proiectul “Evaluarea eficienței Mecanismului UE de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției. Recomandări pentru perioada post-2009” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziție 2007/19343.01.11.

________________________________________________________________

28 septembrie 2010: Ce să spunem la Bruxelles? Mergem sau nu mai departe cu monitorizarea pe justiție?

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) împreună cu Societatea Academică din România (SAR) au organizat pe data de 28 septembrie dezbaterea „Ce să spunem la Bruxelles? Mergem sau nu mai departe cu monitorizarea pe justiție?”.

 

În cadrul conferinţei a fost lansat raportul CRPE „Când, cum și de ce a acceptat România condițiile UE în domeniul politicilor anticorupție. Recapitulare 1999 – 2010”.

Studiul este cel de-al patrulea din cadrul proiectului “Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009”, proiect  finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

 ___________________________________________________

10 iunie 2010: Efectele monitorizarii pe justiție asupra politicii și instituțiilor din România

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)  împreună cu Societatea Academică din România (SAR) evaluează efectele reale şi eficienţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniului Justiţiei agreat de Uniunea Europeană şi România.

Citește prezentarea raportului făcut la lansare. format pdf

În 10 iunie 2010 a fost lansat studiul cu privire la efectele pe care Mecanismul de Verificare le-a avut (sau pe care ar fi trebuit să le aibă) asupra instituțiilor politice și a partidelor din România. Studiul conține rezultatele unui sondaj realizat printre experți și jurnaliști care au urmărit tematici legate de anti-corupție în ultimii ani. Majoritatea cred că România a îndeplinit într-o măsură limitată condiționalitățile UE aferente MCV, dar că simpla existență a acestuia a avut efecte pozitive: a contribuit la continuarea și declanșarea de noi anchete la nivel înalt.

Acesta este cel de-al doilea studiu din cadrul proiectului “Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

________________________________________________________________

15 martie 2010: Capacitatea CSM de a dezvolta și implementa standarde etice și de integritate

CRPE împreună cu SAR au evaluat pentru prima dată în România efectele reale şi eficienţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniului Justiţiei agreat de Uniunea Europeană şi România.

Primul studiu din cadrul acestei evaluări a fost făcut public luni, 15 martie 2010, în cadrul dezbaterii cu acelaşi nume: Capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a dezvolta şi implementa standarde etice şi de integritate.

Descarcă aici raportul „CSM – Arbitru sau sindicat?”

Au fost invitați să participe la conferință judecători, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniul justiției și mass-media, iar raportul final va include și punctele de vedere exprimate în cadrul dezbaterilor.

Conferinţa a avut loc în cadrul proiectului “Evaluarea eficienţei Mecanismului UE de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei. Recomandări pentru perioada post-2009”, proiect  finanţat de Uniunea Europeană prin programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei.

Următoarele studii de evaluare vor viza sectoare cheie pentru politicile anti-corupţie din România, precum:

  • Evoluţia politicilor de resurse umane în magistratură şi implicaţia acestora asupra actului de justiţie şi lupta împotriva corupţiei;
  • Efectele Mecanismului Cooperare şi Verificare asupra dinamicii politice din România, cu accent asupra dezbaterilor interne din cadrul partidelor româneşti;
  • Evaluarea factorilor care au facilitat acceptarea și implementarea condiţionalităţilor UE în domeniul politicilor anti-corupţie

________________________________________________________________

Evenimente desfășurate în 2012

Evenimente desfășurate în 2011

Evenimente desfășurate în 2009

Evenimente organizate de CRPE pentru Reprezentanța Comisiei Europene în România

Leave a Reply