Viitorul Pactului Verde European: Între echilibru ecologic și echitate socială

“No Green Deal without a social deal” pare a fi mantra unora dintre cele mai înfocate dezbateri la Bruxelles din ultima perioadă. Procesul de tranziție către o economie cu emisii scăzute a generat tensiuni sociale semnificative, la care trebuie găsite cât mai curând soluții. CRPE și-a unit forțele cu mai multe ONG-uri (Centrul pentru Studiul Democrației, Bankwatch, Federația Natura 2000) și a co-organizat o discuție cu membri ai Parlamentului European, candidați actuali și peste 20 de ONG-uri cu expertiză în agricultură, energie și climă, și biodiversitate. Evenimentul a avut loc în București, pe 29 mai, înaintea alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.

Cerințele societății civile din România sunt cuprinse într-un document de poziție ce va fi înaintat instituțiilor europene. Organizațiile societății civile cer reprezentanților statului român să susțină strategic interesele economice ale țării și ale cetățenilor pe aceste teme, ce fac parte din marile dosare care vor fi pe masa viitoarelor structuri ale Comisiei și Parlamentului European.

Viitorul agriculturii și impactul asupra comunităților

CRPE a organizat și moderat dezbaterea privind agricultura, din care au reieșit idei excelente ce ar trebui integrate în eforturile UE și ale statelor membre de a recalibra implementarea actualei Politici Agricole Comune (PAC) și în viziunea pentru viitorul sistemelor alimentare europene. Punctele cheie discutate au inclus:

  • Necesitatea unei politici alimentare comune, nu doar agricole. Avem nevoie de răspunsuri la întrebările ce vrem să mâncăm, la ce calitate și în ce cantitate. Întregul lanț alimentar – de la fermier la procesator, transportator – trebuie responsabilizat pentru sustenabilitate.
  • Necesitatea de a reforma nu doar PAC, ci de a regândi întregul sistem european de susținere publică pentru agricultură, resurse naturale și sănătate. Politica agricolă trebuie integrată cu politica comercială în cadrul Uniunii Europene.
  • Măsurile incitative pentru fermieri au șanse mai mari de succes decât constrângerile în domeniul mediului și al climei. Mai multe eco-scheme și mai puține eco-condiționalități.

Agricultura și zonele urbane

Agricultura urbană devine din ce în ce mai prezentă în eforturile noastre de a promova alimente locale, organice și practici de consum sustenabile. Numeroase inițiative din întreaga UE, de la Portugalia la Belgia, promovează grădini comunitare urbane și alimente organice cultivate local și militează pentru mai multă educație în domeniu și practici sustenabile. Siturile de agricultură urbană pot revitaliza cartierele, devenind centre sociale pentru oameni din medii diverse.

În România, puține astfel de inițiative sunt promovate de municipalitățile noastre. O analiză realizată de CRPE privind investițiile planificate ale marilor orașe din România pentru perioada 2023-2030 arată foarte puține inițiative în acest domeniu, în ciuda urgenței momentului.

Despre evenimentele organizate de CRPE privind calitatea indicatorilor de mediu și orașele noastre puteți accesa mai jos.

Bucureștiul verde. Cum ajungem acolo în cursa cu (prea multele) probleme de mediu

Râmnicu Vâlcea: Pe drumul spre sustenabilitate

Priorități verzi în viitorul orașelor din România

Cum combatem criza climatică: perspectiva tinerilor europeni

Eveniment cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.