Generațiile tinere sunt cele care vor fi afectate cel mai mult de schimbările climatice. Având în vedere impactul pe care îl au deciziile actuale, participarea tinerilor în ameliorarea crizei climatice și îndeplinirea obiectivelor climate asumate la nivel național și european ar trebui să fie încurajată. Mai mult, tinerii europeni au contribuit la realizarea Acordului Verde prin propunerile pe care le-au făcut ca parte a organizațiilor de mediu și, astfel, au făcut din politicile verzi o prioritate pentru orientările Comisiei Europene pentru perioada 2019-2024.
De ce este nevoie de o implicare sporită a tinerilor în combaterea crizei climatice
Conform raportului din 2021 al Biroului European pentru Mediu, tinerii europeni tind să fie îngrijorați de schimbările climatice în termeni absoluți. Mai mult de opt din zece tineri europeni (84%) sunt destul de, foarte sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice. Această preocupare variază însă în funcție de țară, cu diferențe semnificative între statele membre. În timp ce în Austria și Germania, mai mult de jumătate (55% – 54%) din tineri consideră că schimbările climatice se numără printre cele mai grave probleme ale lumii, această cifră este de aproximativ o treime până la un sfert (32% – 24%) în România și Cipru.
Implicarea superficială a tinerilor fără a le oferi influență în procesul de luare a deciziilor trebuie evitat. Într-un raport din 2022 realizat de Generation Climate Europe și CEE Bankwatch Network în 12 state membre, practica de a cere părerea tinerilor și a ONG-urilor doar după ce politicile și proiectele au fost deja finalizate a fost regăsită în toate țările analizate în raport. Astfel, trebuie să ne întrebăm cum putem include tinerii în procesul de luare a deciziilor astfel încât vocile lor să fie ascultate și luate în considerare.
Despre evenimentul CRPE și implicarea tinerilor
Evenimentul online organizat de CRPE s-a concentrat în jurul a două module de dezbateri. Primul modul a fost gândit în jurul a ce avem învățat de la tineri în măsurile adoptate pentru combaterea crizei climatice și cum putem să creștem implicarea acestora. În toate cele 27 de state membre, tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani clasifică constant schimbările climatice drept cea mai importantă problemă cu care se confruntă Uniunea Europeană și statele membre. Acest lucru este semnificativ mai mare decât în cazul altor grupuri de vârstă, însă, de prea multe ori, implicarea tinerilor este limitată.
Al doilea modul a încercat să analizeze cât de pregătite sunt comunitățile urbane pentru a atinge obiectivele climatice asumate, orașele fiind responsabile nu doar de cel mai mare consum de resurse, dar și de aproape 80% din emisiile de gaze cu efect de seră.
Mulțumim celor 8 vorbitori principali (tineri și reprezentanți ai organizațiilor de tineret, reprezentanți ai instituțiilor europene, activiști de mediu, reprezentanți ai administrațiilor locale, etc.) și colegilor de la inițiativa Politică la minut cu care am co-organizat evenimentul. Evenimentul a beneficiat de prezența a peste 115 participanți ceea ce ne arată interesul crescut al tinerilor pentru schimbările climatice și nevoia de a-i implica cât mai mult în politicile de mediu.
Înregistrarea evenimentului este disponibilă pe pagina de Facebook a CRPE.
Despre proiectul Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions
CRPE ajută la dezbaterea și punerea pe agenda publică a provocărilor climatice cu care se confruntă comunitățile urbane din România. Subliniem importanța sprijinului din partea cetățenilor pentru a ajunge la obiectivele climatice asumate și la orașe neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Cum putem face asta? Prin influențarea agendei publice, îmbunătățirea gradului de conștientizare a populației, susținerea unei implicări extinse a cetățenilor, ONG-urilor, universităților, grupurilor civice în a modela planurile orașelor pentru atingerea obiectivelor climatice. Prin îmbunătățirea atitudinii cetățenilor și înțelegerii impactului personal asupra mediului înconjurător și ambițiilor climatice.
Eveniment cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.