Priorități verzi în viitorul orașelor din România

România organizează alegeri locale în data de 09 iunie 2024. Discutăm din ce în ce mai des de agende verzi la nivelul orașelor, de investiții care să îmbunătățească indicatorii de mediu, însă vedem în continuare că marile teme de mediu lipsesc din dezbaterile publice și nu se regăsesc nici ulterior în planificările de investiții de la nivel local.  Această lipsă de acțiune se întâmplă deși problemele de mediu de la nivelul marilor orașe sunt semnificative, pornind de la calitatea aerului, a apei sau lipsa biodiversității urbane până la o poluare fonică accentuată.

Priorități verzi la nivelul Bucureștiului

Bucureștiul este una din capitalele europene cu cei mai slabi calitativi indici privind starea mediului. Orașul dispune de mai puțin de 10 m2 de spațiu verde per locuitor și o accesibilitate și calitate scăzute. Mobilitatea este încă gândită în jurul mașinii ceea ce face din București al treilea cel mai congestionat oraș UE (TomTom Traffic Index, 2022). Senzorii privind calitatea aerului se înroșesc deseori, iar aplicația aerlive ne arată depășiri zilnice ale poluanților. Zonele pietonale sau adaptate traficului pentru biciclete sunt limitate. Mai mult, Bucureștiul nu are date clare privind calitatea mediului, colectarea de date fiind deficitară.

Cum văd tinerii prioritățile verzi ale Bucureștiului

CRPE a organizat în data de 28 mai 2024 două evenimente cu peste 60 de tineri în care am discutat despre prioritățile verzi ale Bucureștiului și despre cum arată portofoliul de investiții verzi al orașului pentru perioada 2021-2030. Am prezentat raportul CRPE Ce rol pentru investițiile verzi în viitorul orașelor din România și am detaliat rolul tinerilor, ONG-urilor, grupurilor civice în setarea acestor investiții. Și, poate la fel de important, cum pot fi ele monitorizate și evaluate.

Am lucrat cu participanții pe prioritățile verzi din șase categorii, incluzând C1 (Calitatea aerului), C2 (Calitatea apei), C3 (Biodiversitate urbană), C4 (Managementul deșeurilor și economie circulară), C5 (Poluare fonică) și C6 (Eficiență energetică) și  am cerut fiecărui grup să ne propună măsuri și proiecte măsurabile pentru oraș. Au fost foarte multe propuneri care ne-au plăcut, multe pe care le-am văzut cu toții în multe alte orașe cu o agendă verde asumată: de la indicatori de mediu colectați și analizați anual, hărți de poluare fonică, spații verzi cu o biodiversitate crescută la bugetare participativă verde sau implementarea zonelor fără emisii.

Presiune civică pentru îmbunătățirea calității mediului în București

În ultimii ani se discută din ce în ce mai intens despre sustenabilitate, cu o componentă semnificativă ce ține de starea mediului. Cetățenii, ONG-urile și grupurile civice cer o abordare accelerată privind problemele de mediu și o transparență crescută. La CRPE am propus un plan dedicat de proiecte verzi pentru neutralitate climatică, pe un orizont mediu-lung, bazat pe actualele documente strategice de la nivel local, cu ținte și indicatori transparenți și ușor de urmărit. Planul ar trebui să includă responsabili la nivelul fiecărui obiectiv și un proces de monitorizare și evaluare ce ar responsabiliza administrația prin publicarea și evaluarea regulată a indicatorilor și proiectelor prevăzute. Platforma de mediu București a propus recent un pact de mediu pentru un oraș bun de trăit.

Despre proiectul Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions

CRPE ajută la dezbaterea și punerea pe agenda publică a provocărilor climatice cu care se confruntă comunitățile urbane din România. Subliniem importanța sprijinului din partea cetățenilor pentru a ajunge la obiectivele climatice asumate și la orașe neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Cum putem face asta? Prin influențarea agendei publice, îmbunătățirea gradului de conștientizare a populației, susținerea unei implicări extinse a cetățenilor, ONG-urilor, universităților, grupurilor civice în a modela planurile orașelor pentru atingerea obiectivelor climatice. Prin îmbunătățirea atitudinii cetățenilor și înțelegerii impactului personal asupra mediului înconjurător și ambițiilor climatice.

Despre evenimente similare poți accesa Bucureștiul verde. Cum ajungem acolo în cursa cu (prea multele) probleme de mediu , Râmnicu Vâlcea pe drum spre sustenabilitate sau Cum combatem criza climatică: perspectiva tinerilor europeni

Eveniment cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.