Râmnicu Vâlcea: Pe drumul spre sustenabilitate

Eveniment: Râmnicu Vâlcea pe drumul spre sustenabilitate. O discuție despre cum putem obține o abordare coordonată pe marile teme de mediu de la nivelul orașului.
Data: 3 noiembrie 2023, 10 00 – 13 00, Râmnicu Vâlcea.

Municipiul Râmnicu Vâlcea a atras în ultimii ani finanțări europene pentru transformarea într-un oraș mai verde. Printre ele, modernizarea parcului auto al companiei municipale de transport public de călători prin achiziționarea a 28 de autobuze nepoluante și reabilitarea autobazei ETA S.A.,  modernizarea staţiilor de autobuz, echiparea mijloacelor de transport în comun și dezvoltarea unui centru utilat cu un sistem de management al traficului. De asemenea, proiecte pentru fluidizarea traficului, piste de biciclete, modernizarea parcurilor și tranformarea pădurii Capela în pădure-parc. Cu toate acestea, investițiile încă sunt limitate, iar realitatea zilnică arată faptul că mobilitatea este gândită exclusiv în jurul mașinii, transportul public este sub folosit, iar utilizarea bicicletei sau extinderea zonelor pietonale nu există pe agenda publică.

Presiune civică pentru îmbunătățirea calității mediului în Râmnicu Vâlcea

În ultimii ani se discută din ce în ce mai intens despre sustenabilitate, cu o componentă semnificativă ce ține de starea mediului. Cetățenii, ONG-urile și grupurile civice cer o abordare accelerată (și unitară) privind problemele de mediu și o transparență crescută. Rezolvarea problemelor de mediu necesită asumarea acestora de către aleșii locali, dar și de o abordare comună la nivelul tuturor actorilor relevanți, nu doar ai administrației municipiului, ci și la nivelul județului Vâlcea, Romsilva și autorităților centrale, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Garda de Mediu și Ministerul Mediului.

Despre evenimentul comun organizat de CRPE și Fundația Comunitară Râmnicu Vâlcea

Am discutat împreună cu peste 50 de participanți despre viziunea de dezvoltare (verde) a municipiului. Despre așteptările publicului larg (tineri, pensionari, oameni cu diverse meserii) și prioritățile primăriei așa cum reies ele din strategia de dezvoltare. Și despre starea mediului la nivelul orașului: ne-am uitat la indicatorii privind poluarea aerului, suprafață verde per cap de locuitor, consum de energie electrică și proiecte de eficiență energetică, spații pietonale sau piste de bicicletă.

Am vorbit și despre cum putem obține o abordare coordonată pe marile teme de mediu de la nivelul orașului. Avem nevoie în continuare de mai multă presiune publică, mai multe grupuri civice și un interes crescut pentru starea mediului din partea publicului larg. Investițiile gândite de administrația locală trebuie dezbătute și agreate cu comunitatea locală, iar un plan verde sau pentru neutralitate climatică trebuie să fie o prioritare pe agenda locală.

Despre proiectul Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions

CRPE ajută la dezbaterea și punerea pe agenda publică a provocărilor climatice cu care se confruntă comunitățile urbane din România. Subliniem importanța sprijinului din partea cetățenilor pentru a ajunge la obiectivele climatice asumate și la orașe neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Cum putem face asta? Prin influențarea agendei publice, îmbunătățirea gradului de conștientizare a populației, susținerea unei implicări extinse a cetățenilor, ONG-urilor, universităților, grupurilor civice în a modela planurile orașelor pentru atingerea obiectivelor climatice. Prin îmbunătățirea atitudinii cetățenilor și înțelegerii impactului personal asupra mediului înconjurător și ambițiilor climatice.

Despre descrierea unor evenimente similare poți accesa Bucureștiul verde. Cum ajungem acolo în cursa cu (prea multele) probleme de mediu sau Cum combatem criza climatică: perspectiva tinerilor europeni


Eveniment cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.