Investiții verzi în zonele urbane
Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a organizat în data de 3 iunie 2024 un workshop pentru peste 30 de participanți din cinci țări UE, axat pe rolul cheie al ONG-urilor în promovarea proiectelor verzi în zonele urbane. Am avut ca punct de plecare un raport elaborat de CRPE care detaliază importanța investițiilor verzi pentru viitorul orașelor din România, dezbate rolul orașelor în atingerea țintelor 2030 și 2050 pe neutralitate climatică și propune noi măsuri la nivelul administrațiilor locale.
Exemple de bune practici privind investițiile verzi în țările UE
Participanții au fost împărțiți în șase grupuri, fiecare axându-se pe un tip diferit de proiect verde: calitatea aerului, calitatea apei, biodiversitate, poluare fonică, eficiență energetică și gestionarea deșeurilor și economia circulară. Aceste grupuri au trebuit să dezvolte propuneri pentru inițiative adaptate orașelor lor, precum Constanța, Atena, Sofia, București, Madrid și Praga. Fiecare grup a identificat problemele de mediu curente din orașul ales, susținute de argumente și seturi de date, și a propus soluții inovatoare pentru a aborda aceste provocări.
Rolul ONG-urilor și grupurilor civice în promovarea inițiativelor verzi
ONG-urile joacă un rol important în promovarea investițiilor verzi în zonele noastre urbane. Ele susțin programele de bugetare participativă pentru a se asigura că vocile comunității sunt implicate în investițiile de la nivel local, trimit scrisori către primării pentru a susține inițiative verzi specifice și organizează proteste pentru a crește conștientizarea publică și a presa factorii de decizie. În plus, ONG-urile desfășoară campanii de advocacy, colaborează cu administrațiile locale și mediul de afaceri sau academic, și oferă programe educaționale pentru a susține modele verzi sustenabile.
Despre evenimentele organizate de CRPE privind calitatea indicatorilor de mediu și orașele noastre puteți accesa mai jos.
Bucureștiul verde. Cum ajungem acolo în cursa cu (prea multele) probleme de mediu
Râmnicu Vâlcea: Pe drumul spre sustenabilitate
Priorități verzi în viitorul orașelor din România
Cum combatem criza climatică: perspectiva tinerilor europeni
Evenimentul este cofinanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și punctele de vedere exprimate sunt cele ale autorilor și nu reprezintă neapărat poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi făcute responsabile pentru acestea.