Sesiuni de informare pentru jurnaliștii, societatea civilă și comunicatorii publici din Republica Moldova

Drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană

Procesul de negociere poate fi lung și provocator pentru orice țară, cu atât mai mult pentru Republica Moldova, ale cărei forțe reformiste se află într-o constantă și semnificativă presiune de a menține cursul pro-european, de a realiza reforme și de a închide capitolele de negociere așa cum se așteaptă de un număr mare de cetățeni. Statutul de țară candidată vine însă cu oportunități semnificative care vor sprijini reformele naționale și vor îmbunătăți nivelul de trai în țară.

Este nevoie să creștem nivelul de cunoaștere și înțelegere al reprezentanților mass-media independente, societății civile și comunicatorilor publici implicați din ministerele cheie asupra aspectelor mai tehnice ale asistenței de preaderare, instrumentelor, formatelor sau reperelor, negocierilor și așteptărilor politice, inclusiv cu privire la un interval de timp realist de care este nevoie pentru implementarea cu succes a reformelor și închiderea capitolelor de negocieri.

Ateliere pentru jurnaliști, societate civilă și comunicatori publici

În acest context, CRPE a organizat  două ateliere de lucru consistente, cu elemente de background privind parcursul european al Chișinăului și conectare la expertiză de top pe axa București – Bruxelles – Chișinău în 31 martie și 7 aprilie 2023. Este ceea ce ne-am propus să oferim în proiectul pe care CRPE-MD îl derulează la Chișinău – Explicarea statutului de candidat al Republicii Moldova: o platformă de monitorizare și dezbatere publică pentru asistența de preaderare – realizat cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation –  oferirea de informații și conectare cu expertiza de la nivel înalt, urmată de documentarea și publicarea de conținut editorial, legat de teme de actualitate curente, relevante pentru creșterea nivelului de înțelegere a publicului larg.

Peste 25 de jurnaliști și comunicatori ne-au însoțit în cele două zile de lucru unde am discutat cu Janis Mazeiks, Șeful Delegației UE la Chișinău, și cu fostul premier al României, Dacian Cioloş, fost Comisar European pentru Agricultură, membru al Parlamentului European. Despre unul din cele mai grele capitole de negociere – justiția – participanții au putut discuta cu Cristi Danileț, judecător, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În al doilea atelier am discutat cu Angela Cristea, fost Ambasador al UE în România, despre dimensiunea practică a negocierilor cu UE și așteptările publicului: cum comunicăm cu cetățenii (sub asaltul dezinformării rusești) și  Leonard Orban, fost Comisar European, despre dimensiunea tehnică a negocierilor. Despre administrație publică și nevoile Republicii Moldova pentru acest capitol cheie de aderare am discutat cu Victor Giosan, EU High level adviser în Republica Moldova. Din partea Guvernului Republicii Moldova am discutat cu Anton Lungu, șef Secția Cooperare Economică și Sectorială cu UE, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Susținerea parcursului european al Republicii Moldova

Sperăm prin acest tip de programe să contribuim la îmbunătățirea gradului de conștientizare generală la nivelul societății moldovenești (prin furnizarea de articole media ușor de citit sau briefs de politici pe subiecte cheie sau prin organizarea de sesiuni de întrebări și răspunsuri – efect de propagare), dar și la monitorizarea și explicarea acțiunilor întreprinse de autoritățile publice.

Despre activitatea CRPE în Republica Moldova

Am lucrat în ultimii  ani în mai mult de 10 proiecte în Republica Moldova. Am publicat prima evaluare independentă a Parteneriatului Strategic România-Republica Moldova –  Evaluarea Parteneriatului Strategic România – Republica Moldova (2010 -2021) – contribuția societății civile, Evaluarea Parteneriatului Strategic România – Republica Moldova (2010 -2021): orientări pentru viitorul apropiat și România – Republica Moldova: Realitățile din spatele noilor ambiții. Am documentat aventurile lui Ion Ceban în România, dar am și scris despre educația agricolă și învățarea la locul de muncă și despre bune practici.   

Am oferit suport tinerilor din Republica Moldova în combaterea știrilor false și i-am sprijinit și în implicarea lor la nivelul comunității. Super eroii dintre ei au promovat activism civic în Moldova și monitorizarea administrațiilor publice locale.

În Moldova we trust și sperăm să fim cât mai repede împreună în Uniunea Europeană.

 

Seria de seminarii dedicate mass-media din Republica Moldova face parte din proiectul Explaining Moldova s candidate status: providing a monitoring and public debate platform for the pre-accession assistance este finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation of German Marshall Foundation.