Aventurile lui Ion Ceban în România

Aventurile lui Ion Ceban în România – Cum a ajuns primarul pro-rus al Chișinăului preferatul partidelor românești –

Autori: Alexandru Damian, Dragoș Ile

Ion Ceban este noul personaj controversat de la Chișinău pe care mizează unii lideri politici de la București. El se înscrie într-o listă lungă de decizii aparent inexplicabile luate de București (sau de o parte a liderilor săi) în relația strategică dintre România și Republica Moldova. Consolidarea relației lui Ion Ceban cu lideri politici români a continuat puternic și în 2022. 

Ceban este probabil liderul moldovean cu care primarii, președinții de consilii județene, miniștrii sau șefii de partide din România se întâlnesc cel mai des. 2022 a însemnat zeci de întâlniri cu lideri politici din România, cu precădere ai Partidului Social Democrat, dar și membri importanți ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România. Am reușit să identificăm cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, dintre care 12 cu reprezentanți PSD, 8 cu PNL, 5 cu USR, 5 cu reprezentanți de la alte partide politice sau neafiliați (dar toți apropiați de PSD). Ceban participă la evenimente culturale și concerte în România, ține discursuri, iar Chișinăul chiar cofinanțează evenimente vizibile din România.

Cine este Ion Ceban?

Personaj influent în Republica Moldova de cel puțin o decadă, ales primar al Chișinăului în 2019, după o repetare cu cântec a alegerilor, fost deputat și secretar pentru ideologie al Partidului Socialist pro-rus, Ceban a adoptat în ultimii ani o politică duplicitară, menținând o apropiere de tabăra pro-rusă în timp ce curtează politicieni români și europeni. S-a declarat apolitic după preluarea funcției de primar, dar și-a luat  “concediu” de la Primăria Chișinău pentru a-l susține pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialist, în timpul campaniei prezidențiale din 2020.

Ceban a condamnat războiul Rusiei în Ucraina abia în octombrie 2022, când a numit Rusia “stat agresor”. Și atunci doar cu jumătate de gură. A așteptat luni de zile pentru a vedea evoluția războiului și diminuarea sprijinului financiar al Kremlinului pentru a-și ”forma” opinia. Și, cel mai probabil, noul discurs are și acordul Kremlinului, căci tipul politicianului dur, cu mesaje dure pro-Rusia și anti-UE, în stilul lui Igor Dodon, s-a prăbușit în sondaje. Homofob, a încercat să interzică marșul LGBT în Chișinău, promovând un discurs instigator la ură.

Cum îl ajută pe Ceban vizitele în România?

Ion Ceban trebuie să pozeze acasă în politicianul de centru, fără a antagoniza minoritatea pro-rusă și să convingă electoratul pro-european indecis sau nemulțumit de Partidul Acțiune și Solidaritate că este de fapt un susținător al integrării europene. Ceea ce nu e neapărat ușor, dar pentru un politician abil ca Ion Ceban, acest mers pe sârmă nu pare atât de dificil.

Micile victorii din România, sub forma unor finanțări sau zecile de poze și campanii media, îl ajută să-și creeze o imagine de politician apropiat de București. Cu finanțările obținute reușește unele succese administrative, destul de vizibile, iar campaniile media ajută la conturarea unui politician ce și-a temperat puternic discursul pro-rusesc din perioada sa de glorie de la Partidul Socialist. Politician ambițios, Ceban a realizat încă dinainte de declanșarea războiului că parteneriatele cu administrațiile din România sunt o carte câștigătoare. Atât financiar, cât și ca poziționare. 

Inconsecvența strategiei Bucureștiului în relație cu Chișinăul 

România a mizat dintotdeauna pe politicieni controversați la Chișinău, cele mai cunoscute exemple fiind oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu sau Iurie Leancă, fost prim-ministru, acum cercetat penal. A fost de fapt o întreagă duzină de lideri politici ce au gravitat în jurul oligarhului Plahotniuc și a Partidului Democrat. Ultimul nume în această pleiadă este Ion Ceban. 

Lideri politici de la București încearcă o apropiere de Ion Ceban, care tocmai și-a lansat un partid așa-zis pro-european, deși acesta vine cu foarte multe vulnerabilități. Apropierea vine în special dinspre Partidul Social Democrat, dar Ceban se vede și cu primari și lideri politici ai USR sau PNL. Și tot Partidul Social Democrat, în frunte cu Marcel Ciolacu, a fost recent la evenimentul de rebranding al Partidului Democrat din Moldova, numit acum Partidul Social Democrat European (sic!). Sau PSDE. Unde aceiași lideri politici din România s-au pozat și cu Ion Ceban.

Politician ambițios, Ceban a realizat că parteneriatele cu administrațiile și liderii politici din România sunt o carte câștigătoare. Mai ales pentru o carieră politică ce își dorește să depășească Primăria Chișinăului. Ce are de câștigat România din această asociere (care a depășit de mult barierele unor simple finanțări ce pot fi mai ușor de explicat în anumite cazuri) și de ce ajută liderii politici din România la spălarea imaginii unui politician care a făcut și face jocurile Rusiei la Chișinău este o întrebare care merită repetată de multe ori.

 Raportul complet este disponibil aici.