Eroii din comunitatea noastră – Sprijinim tinerii activi din Republica Moldova

Perioada de implementare: Iulie 2021 – Februarie 2022

Proiectul Eroii din comunitatea noastră – Sprijinim tinerii activi din Republica Moldova
 [EN:Supporting Local Superheroes: Giving voice to active young people] are drept scop promovarea activismului civic în rândurile tinerilor din comunitățile mai mici. Un obiectiv important al acestei inițiative este abilitarea tinerilor de a se implica în rezolvarea problemelor din comunitate cu ajutorul cunoștințelor și a instrumentelor însușite în cadrul activităților din proiect.

Oportunitatea este adresată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani din comunitățile rurale sau urban mic care doresc să implementeze un proiect, să organizeze un eveniment sau o campanie de comunicare pe diverse teme: protecția mediului, cultură, artă, comunicare, educație, tineret. Mai mult, proiectul urmărește să inspire tinerii să fie creativi în a crea platforme de transfer al cunoștințelor către semenii și comunitățile acestora.

Pentru a atinge aceste obiective, proiectul prevede o serie de activități concepute să îmbunătățească cunoștințele tinerilor despre importanța proceselor democratice și decizionale, a drepturilor tinerilor și a activismului civic în fiecare comunitate. Totodată, tinerii vor avea oportunitatea să-și îmbunătățească nivelul de cunoaștere și stăpânire a limbii engleze. 

Astfel, CRPE – R. Moldova va implementa un program de formare și de mentorat pentru un grup de 40 de tineri împreună cu experții CRPE, dar și activiști din Republica Moldova și România.  Mai exact, este vorba despre organizarea unui program de training online în care vom explica ce este activismul civic, modalități de implicare în comunitate, bună guvernare și participarea tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local.

Tinerii vor avea posibilitatea să planifice și să organizeze evenimente, campanii de comunicare sau alte activități menite să aducă o schimbare calitativă în comunitățile din care fac parte, cu sprijinul și ghidarea mentorilor/formatorilor pentru o perioadă de două luni. De asemenea, tinerii vor participa în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor și evenimentelor pe care le-au implementat și vor avea ocazia să transmită un mesaj tinerilor din Republica Moldova.

Proiectul este implementat de Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.