Centrul Român de Politici Europene și Energy Policy Group lansează Jurnalul consumatorului de energie responsabil, o broșură informativă ce pune accentul pe necesitatea și beneficiile unui consum responsabil de energie. Aducem nu doar informații esențiale legate de ce trebuie să faci pentru eliminarea risipei în propriul tău apartament, atunci când vrei să îți construiești sau renovezi locuința, dar și cum ajuți societatea și mediul prin aceste acțiuni (mai mici sau mai mari) de economisire și evitare a risipei.
Te invităm să descoperi sfaturi adaptate și ușor de aplicat pentru un consum mai mic de energie urmărind cei șase pași chei din broșură. Când alegi să construiești, să renovezi, să te muți, să regândești spațiul de lucru sau de relaxare, nu uita să citești și Jurnalul consumatorului responsabil de energie.
Ce conține Jurnalul consumatorului responsabil de energie
Pasul 1 – De ce e importanță eficienței energetice
Pasul 2 – Care sunt beneficiile eficienței energetice
Pasul 3 – Practici zilnice de economisire a energiei acasă
Pasul 4 – Sfaturi pentru o casă inteligentă energetic
Pasul 5 – Adaptarea la schimbări climatice
Pasul 6 – Viitorul energetic acasă: locuința nZEB
Exercițiu practic pentru economisirea energiei
Acum că ți-am stârnit curiozitatea, te rugăm să te gândești care sunt cei mai mari consumatori de energie din propria ta locuință (în baie, bucătărie, living sau dormitor) și ce ai făcut tu pentru a economisi energie. Deschide pasul 3 și vezi dacă măsurile adoptate de tine coincid cu recomandările noastre. Gândește-te și la beneficiile pentru mediu și la cât de multe eforturi faci tu pentru a asigura o societate cât mai sustenabilă.
Ține cont că pentru a economisi energie în propria locuință este important să înțelegi cum poți face asta cât mai simplu. De obicei, cea mai mare parte a energiei este consumată pentru a încălzi casa (63,6%), pentru a încălzi apa (14,8%) pentru iluminat și aparate electronice (14,1%).
Cum ajută economisirea energiei mediul înconjurător
Începem cu o cifră pe care poate nu o știai. 35% din emisiile de CO2 din Uniunea Europeană sunt generate de clădiri. Este mult, mai ales că în România avem nevoie să îmbunătățim performanța energetică a nu mai puțin de 77% din suprafața totală construită până în 2050. Cu cât economisești mai multă energie și cu cât casa sau apartamentul tău este mai eficientă energetică cu atât beneficiile pentru mediu sunt mai numeroase.
Găsești la pașii 5 și 6 sfaturi despre adaptarea clădirilor la riscurile climatice, dar și despre viitorul energetic: locuințele nZEB care asigură o bună calitate a mediului interior (IEQ) datorită performanței energetice foarte ridicate și unde consumul de energie tinde spre zero. Și, poate la fel de important, o clădire eficientă energetic asigură și un iluminat adecvat, o mai bună ventilare și aerisire.
Eficiență energetică
Am publicat la CRPE pe aceeași temă și resurse dedicate elevilor și profesilor: Ghiduri pentru profesori: eficiența energetică pe înțelesul elevilor și studenților
Îți propunem și câteva direcții de care să ții cont atunci când decizi să optimizezi eficiența energetică a locuinței tale
Descoperă și practici zilnice pentru economisirea energiei.
Finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”
Finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.