Eficiența energetică: ABC-ul caselor inteligente

Îți propunem câteva direcții de care să ții cont atunci când decizi să optimizezi eficiența energetică a locuinței tale.

Izolare termică de calitate

Ia în calcul o izolare termică de calitate (știai că polistirenul are pierderi de căldură de 36 ori mai mici decât betonul?) și înlocuiește ferestrele simple cu geam termopan (cu pierderi de energie de până la patru ori mai reduse).

Controlul consumului și reducerea risipei

Descoperă soluții inteligente pentru alimentarea cu energie și gestionarea consumatorilor, inclusiv sisteme de monitorizare a consumului și tehnologii de automatizare care îți permit să controlezi consumul de la distanță și să reduci risipa. Panourile fotovoltaice, becurile LED, electrocasnice eficiente energetic (clasa A) sau practici simple precum setarea mașinii de spălat la 30 grade Celsius pot reduce semnificativ factura la energie.

Modernizează sistemul de încălzire pentru a beneficia de confort termic în mod eficient, prin reglaje precise și utilizarea surselor de energie mai durabile și mai puțin poluante. Folosește termostate inteligente, încălzire solară pasivă, pompe de căldură și o ventilație controlată. Și ține cont că aerul condiționat setat cu 1 grad Celsius mai ridicat poate ajuta la o economie de până la 10% din factura de energie.

Reducerea consumului de apă

Pentru reducerea consumului de apă instalează dispozitive economice cu limitatoare de debit ceea ce te va ajuta să reduci consumul de apă cu 25-60%.

Cu ABC-ul caselor inteligente, vei transforma locuința ta într-un mediu mai eficient, mai confortabil și mai prietenos cu mediul înconjurător. Accesează aici infograficul ABC-ul caselor inteligente


Acest grafic este realizat în proiectul CRPE și Energy Policy Group (EPG) „Eficiența energetică: implicarea comunităților și autorităților, promovarea noilor tehnologii”.

Finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.