Bugetarea participativă vine în 2024 cu mai multe recorduri negative, accentuând declinul programului la nivelul marilor orașe din România. Numai 10 reședințe de județ au derulat programe de bugetare participativă în anul precedent și, din păcate, la nivelul Bucureștiului nu mai regăsim nici măcar o singură primărie cu un program participativ. Opt administrații locale au abandonat programul în ultimul an, una singură a avut pentru prima oară un program de bugetare participativă, iar alte două l-au reluat.
În 2024, programele de bugetare participativă au beneficiat de un buget de numai 15,05 milioane RON, comparativ cu 22.95 milioane RON în 2023 și 40.71 milioane RON în 2022. Aceste bugete anuale sunt unele maximale, întrucât în majoritatea cazurilor alocările nu se folosesc în totalitate, proiectele se amână sau unele primării eșuează în implementarea programului. Din păcate, aproape nicio primărie nu publică seturi de date dezagregate privind gradul de îndeplinire al proiectelor și alocărilor financiare utilizate. Scăderea semnificativă a bugetului alocat subliniază dezinteresul majorității administrațiilor locale pentru acest program.
De ce nu funcționează bugetarea participativă în România
Această discontinuitate în derularea programului se datorează de multe ori lipsei de asumare și a unei pregătiri superficiale din partea administrațiilor locale. Programul nu beneficiază de suport suficient în nicio etapă, fie că vorbim de promovarea sa, selectarea și verificarea eligibilității proiectelor sau în perioada de implementare. Acest lucru duce de multe ori la un eșec evident în a atrage un număr suficient de participanți și proiecte eligibile. Implementarea proiectelor selectate este afectată de numeroase amânări, probleme de eligibilitate și, într-un final, imposibilitatea respectării termenelor stabilite sau chiar abandonarea programelor. Avem numeroase cazuri de administrații locale care au folosit programul de bugetare participativă doar ca exerciții de PR, fără a reuși să ducă la bun sfârșit nici măcar o singură ediție sau proiect.
Orașe cu bugetare participativă
Timișoara, Reșița, Bistrița, Sibiu, Brașov, Oradea, Tulcea, Târgu-Mureș, Miercurea Ciuc și Pitești au derulat programe participative. Sunt atât de puține încât aproape au încăput pe un rând.
Timișoara continuă pentru al treilea an consecutiv să aibă cel mai bun program de bugetare participativă din România și dedicăm o secțiune separată în care detaliem modul în care administrația timișoreană reușește nu doar să aibă un program vizibil, cu un număr ridicat de participanți, dar și să implementeze cu succes proiectele depuse. Primăria Reșița este la primul exercițiu participativ și le urăm succes în implementarea proiectelor, primele rezultatele fiind încurajatoare. Primăria Sibiu a reluat programul participativ după o pauză de 4 ani, iar Primăriile Târgu Mureș, Oradea sau Brașov merită felicitate pentru continuitatea din ultimii ani și menținerea unui interes relativ crescut în jurul programului.
Raportul este disponibil aici: Bugetarea participativă în România. 2024 vine cu un declin evident
CRPE și bugetarea participativă
Scriem de mulți ani la CRPE despre bugetarea participativă. Este un instrument pe care-l apreciem și avem încrederea că poate face o diferență în orașele noastre. Sperăm să fie adoptat de cât mai multe administrații locale și să venim în fiecare an, în raportul nostru anual de monitorizare, cu vești bune.
Rapoartele noastre procedente sunt disponible mai jos.
Bugetarea participativă în 2022. Analiza reședințelor de județ
Bugetarea participativă în București (2022)
Bugetarea participativă. Idei pentru regulamente (puțin mai) bune
–––––
Raportul este parte a proiectului EmpowerYouth: Sprijinirea organizațiilor de tineret pentru a influența procesul decizional pe teme relevante pentru tineri.
Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și punctele de vedere exprimate aparțin exclusiv autorului/autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea de finanțare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.