În cadrul proiectului „Civic-EU”, CRPE a colaborat pe parcursul ultimului an cu cinci tineri monitori civici pentru a promova implicarea activă a tinerilor în monitorizarea politicilor publice locale. Împreună, am identificat și analizat problemele publice din comunitățile lor, iar rezultatele acestui demers au fost documentate într-un raport de monitorizare civică, ce include recomandări concrete pentru îmbunătățirea situațiilor identificate, de la gestionarea spațiilor verzi și a deșeurilor, până la respectarea disciplinei în construcții în București.
După publicarea rapoartelor, am pus accentul pe diseminarea cunoștințelor și instrumentelor necesare pentru ca și alți tineri să se poată implica activ în monitorizarea politicilor publice din comunitățile lor. Astfel, am organizat două workshop-uri de implicare civică la care au participat peste 70 de elevi de liceu din Timișoara și București, precum și o dezbatere publică în Timișoara cu candidați la alegerile europarlamentare.
Workshop 1: Colegiul Național C.D. Loga Timișoara
Primul workshop a avut loc la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara, unde grupul nostru de monitori civici, împreună cu echipa „Politică la minut”, au lucrat cu 45 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a. În cadrul acestui atelier, tinerii au fost îndrumați să identifice problemele din comunitatea lor și să exploreze potențiale soluții printr-o simulare interactivă.
Pe parcursul celor două zile de activități intense, elevii au avut ocazia să învețe cum pot folosi diverse instrumente civice pentru a depăși provocările identificate și să parcurgă pașii necesari pentru a aduce schimbări pozitive în comunitate.
Printre problemele semnalate de aceștia s-au numărat:
- Creșterea accesibilității spațiilor pietonale;
- Necesitatea distribuției echitabile a fondurilor pentru renovarea instituțiilor de învățământ și a clădirilor istorice;
- Reabilitarea spațiilor verzi și a sistemelor de canalizare;
- Eficientizarea transportului public și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați.
Workshop 2: Colegiul Național “Sfântul Sava” București
Al doilea workshop a fost organizat la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București. Aici, elevii s-au remarcat prin abilitatea de a identifica rapid nevoile comunității, de la îmbunătățirea traficului și a transportului public, până la necesitatea unui sistem social mai eficient. În cadrul acestui atelier, am discutat despre instrumentele civice pe care le pot utiliza pentru a obține sprijin din partea administrației locale și am organizat o simulare a unei audiențe, urmată de o dezbatere interactivă.
Dezbatere publică: tinerii în dialog cu candidații la alegerile europarlamentare
„Tinerii și candidații la europarlamentare: față în față” fost un eveniment organizat în colaborare cu Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) și Fundația Comunitară Timișoara, având ca scop facilitarea unui dialog direct între tineri și candidații la alegerile europarlamentare. Evenimentul a inclus un panel cu trei vorbitoare – candidate independente și reprezentante ale unor partide politice – urmat de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri. În deschiderea dezbaterii, am discutat despre importanța participării civice active și instrumente utile pentru tineri cu membri ai societății civile, organizațiilor de lobby și asociațiilor de elevi: Daniela Chesaru (Director executiv, Fundația Comunitară Timișoara), Luca Muntean (Președinte, Asociația Elevilor din Timiș) și Yolanda Florescu (Specialist în activitatea de lobby, Fundația Națională pentru Tineret).
Printre temele discutate s-au numărat:
- Crearea unor structuri de sprijin pentru implicarea civică a tinerilor;
- Introducerea claselor de educație civică în școli;
- Creșterea accesibilității politicilor europene pentru tineri;
- Implementarea măsurilor pentru combaterea inegalității de gen.
Următoarele Etape
În curând, vom publica un raport detaliat cu recomandări de politici publice, elaborate pe baza activităților desfășurate cu liceenii și a dezbaterilor publice dintre tineri și candidații la alegerile europarlamentare. Urmăriți-ne pentru mai multe detalii!
Cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.