Republica Moldova pe marginea abisului. Bilanț de etapă al reformelor economice

coperta Republica Moldova pe marginea abisului CRPE Policy Report, Aprilie 2016, Autor: George Teodorescu

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat raportul ”Republica Moldova pe  marginea abisului – următorul pas înainte. Scurt bilanț de etapă al reformelor  economice și câteva recomandări”

Ultimele 12 luni s-au dovedit a fi dificile pentru Republica Moldova. Întârzierea  reformelor în domeniul economiei și justiției, instabilitatea  politică, scandalurile financiare și aparenta lipsă de progres în recuperarea  fondurilor deturnate de la cele trei bănci comerciale în frunte cu Banca de  Economii au dus la suspendarea asistenței externe. Rând pe rând, Uniunea  Europeană și Banca Mondială au suspendat o mare parte din asistența oferită  Moldovei (inclusiv suportul bugetar), FMI a oprit negocierile pentru încheierea  unui nou acord, iar Guvernul României a condiționat oferirea unui împrumut de  150 de milioane de euro deja negociat de îndeplinirea unui set de progrese punctuale în direcția reformelor.

Guvernul a redus drastic investițiile capitale și alte cheltuieli considerate neesențiale, și a promis să se concentreze pe reducerea decalajelor dintre vorbe și fapte. În luna aceasta vom avea ocazia de a vedea dacă eforturile guvernului de îngrășarea ”porcului reformelor” în ajun au fost suficiente pentru a-i convinge pe partenerii de dezvoltare că de data aceasta eforturile în direcția reformelor sunt sincere și sustenabile.

Raportul CRPE „Republica Moldova pe marginea abisului – următorul pas înainte. Scurt bilanț de etapă al reformelor economice și câteva recomandări” elaborat de George Teodorescu încearcă să ofere o privire de ansamblu asupra stadiul reformelor considerate prioritare pentru reluarea finanțărilor externe – respectiv cele din sectorul bancar, din justiție, și cele vizavi de mediul de afaceri precum și recomandări pentru consolidarea economiei R. Moldova. El acoperă perioada dintre ultima parte a lui ianuarie și primele zile ale lui aprilie 2016 – respectiv începând cu investirea actualului Guvern.

Raportul integral, în limba română, poate fi consultat aici.

Despre raport
Acest policy report a fost publicat în cadrul proiectului „Regional Cooperation Romania-Moldova-Ukraine – key for stability in the post-Crimea Black Sea Region” cu sprijinul Black Sea Trust, un proiect al German Marshall Fund SUA.