Reforma justiției – Practica finanțării și bugetarea pe bază de performanță

CRPE, Policy Memo nr.66, Autor: Costel Todor  New Bitmap Image

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) lansează raportul“Practica finanțării sistemului judecătoresc – Bugetarea pe bază de performanță” care se concentrează pe bunele practici utilizate în ultimii ani de către unele țări în pregătirea și punerea în aplicare a bugetelor din sectorul justiției.

Raportul analizează metodologiile și experiența lor și se sugerează modul în care acestea ar putea fi aplicate la procesele bugetare și programele de reformă judiciară în România.

Acest studiu a fost, de asemenea, determinat de evoluțiile recente în proiectarea și aplicarea de către sectorul public a bugetelor. Aceste evoluții au fost introduse în administrațiile judiciare în mai multe dintre țările mai avansate și deja ajută administrațiile judiciare pentru a stabili o cultură socială orientată spre performanță.

Alături de bugetare, performanța resursei umane, a magistraților în primul rând, reprezintă un element cheie pentru sistemul judiciar. Tematica reformării actualei proceduri de evaluare profesională a magistraților din România a fost abordată pe larg de CRPE în raportul: Cum identificăm performerii justiției din România care este accesibil aici.

Ambele cercetări apar în cadrul proiectului „Performanță și independență în justiție prin cetățeni activi și informați – Dezvoltarea unor indicatori obiectivi pentru performanța instituțiilor anticorupție” implementat de Centrul Român de Politici Europene finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania;