Implicarea orașelor în atingerea obiectivelor politicilor climatice ale UE pentru 2030 și 2050 este critică. Densitățile urbane din UE fiind nu doar zone de consum ridicat și nesustenabil de energie (75% din cetățenii UE trăiesc în zone urbane și consumă aproximativ 75-80% din resursele totale de energie, fiind responsabili pentru până la 70% din emisiile de gaze cu efect de seră), dar locuitorii lor sunt, de asemenea, expuși la niveluri ridicate de activități poluante. Aproape 96% din rezidenții urbani expuși la niveluri nesigure de poluare a aerului, cum ar fi particulele fine (PM) 2.5.
Inițiativele UE pentru sprijinirea proiectelor verzi
În ultimul deceniu, au fost lansate numeroase inițiative pentru a sprijini și recompensa performanța în ceea ce ține de protejarea mediului înconjurător și angajamentul față de sustenabilitate. Inițiativele European Green Capital și Green Leaf recompensează contribuția orașelor la agenda verde. Inițiativa NetZeroCities se concentrează pe dezvoltarea de soluții și strategii inovatoare pentru a ajuta orașele să își reducă amprenta de carbon și să atingă emisii net-zero. Acordul Green Cities încurajează orașele să își asume obiective de mediu ambițioase, în timp ce alte inițiative ale UE, cum ar fi EU Mission: Climate-Neutral and Smart Cities, oferă un cadru pentru orașele de a-și accelera tranziția către neutralitatea carbonului și reziliență.
Orașe mai verzi, mai sustenabile
CRPE a publicat recent un raport care arată viziunea municipalităților românești asupra investițiilor verzi pentru perioada 2023-2030: Ce rol pentru investițiile verzi în viitorul orașelor din România?. Analizăm modul în care cele mai importante orașe din România își planifică portofoliile de investiții verzi pentru perioada 2023-2030, ce ținte pentru îmbunătățirea calității mediului și-au propus și care a fost rolul comunității locale în elaborarea acestor documente cheie de la nivel local
Analiza noastră a relevat diferențe semnificative între orașe, în special în tipurile de investiții pe care le prevăd, deși în numeroase cazuri având provocări de mediu similare. Am decis astfel să identificăm și să explicăm inițiative din orașele UE care pot servi drept povești inspiraționale, permițând orașelor noastre să acționeze cu mai multă determinare. Unul dintre neajunsurile majorității clasamentelor, inclusiv cele ale inițiativelor UE, este informația limitată pe care o oferă pentru inițiativele identificate.
Selectarea inițiativelor și proiectelor verzi de succes
Am catalogat inițiativele verzi în șase domenii: C1 – Calitatea aerului, C2 – Calitatea apei, C3 – Biodiversitatea urbană și spațiile verzi urbane, C4 – Deșeuri și economie circulară, C5 – Poluarea fonică și C6 – Eficiența energetică. Fiecare studiu de caz urmează un format structurat, incluzând un rezumat al inițiativei, o descriere a procesului de proiectare și implementare, o prezentare generală a implicării cetățenilor și a organizațiilor societății civile, o evaluare a instrumentelor de monitorizare și evaluare și o analiză a impactului.
Puteți găsi mai mult de 20 de inițiative de succes din diferite orașe europene în raportul nostru: Inițiative verzi în mediul urban: Studii de caz și bune practici pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE
Acest raport este parte a proiectului Green rights for a sustainable future: Enhancing citizens’ involvement in EU’s climate ambitions, cofinanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reprezintă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Uniunea Europeană sau instituția coordonatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.