CRPE Policy Brief 34, Autori: Cristian Ghinea, Roxana Albișteanu. Centrul Român de Politici Europene lansează raportul “Conectarea dezbaterii românești cu cea europeană privind securitatea energetică – Propunerile CRPE pentru strategia energetică a României”.
Dat fiind contextul continental actual, preconizăm că securitatea energetică va domina agenda Uniunii Europene în perioada următoare, odată ce noua Comisie va fi numită. Astfel, este un moment important ca România să arate că poate fi parte a soluției prin prisma unor aspecte cheie:
a) România se află în zona sensibilă a vecinătății cu Rusia;
b) Dintre statele din zonă, România este de departe cel mai puțin dependentă de Rusia(25%);
c) Romania are resurse potențiale proprii de a anula dependența și de a deveni furnizor de energie pentru alte state;
d) Romania a demarat deja un proiect național de asistență energetică pentru un stat supus presiunii Rusiei (Republica Moldova).
În zona gazelor naturale, România poate fi un pivot care să ajute țările cele mai vulnerabile în actuala criză regională: Ucraina și Republica Moldova. CRPE a militat deja la nivel European pentru integrarea celor două țări în piața comună și în politicile energetice europene, indicând modalitățile concrete de acțiune (European Policy Center,”Integrating Ukraine and Moldova in EU’s energy security plans, June 2014, Cristian Ghinea).
România produce mai multă energie electrică decât consumă și are un deficit minor în sectorul de gaze (20% din consum). Exista însă câteva surse în zona de gaze care pot acoperi nevoile României și pot transforma țara noastră în platforma de export pentru vecini, contribuind astfel la efortul comun european de asigurare a energiei:
1. Intrarea pe piață a exploatărilor Petrom din Marea Neagră
2. Intrarea pe piață a resurselor din gaze de șist
3. Finalizarea interconectorului cu Bulgaria, asigurând astfel legătura spre Grecia în perspectiva finalizării conductelor TANAP – TAP care vor aduce gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, ocolind Rusia.
La aceste proiecte, trebuie însă adăugate politici coerente privind energia regenerabilă și creșterea eficienței energetice. Raportul integral poate fi consultat: aici.
Raportul este parte a proiectului “ROMÂNIA 2035: Securitate și politici energetice în context regional”, și a fost implementat în perioada iunie – august 2014 în parteneriat cu cotidianul Adevărul.