Eficiența energetică – Cum pregătim consumatorii pentru a proteja resursele și a reduce consumul

Workshopuri educaționale dedicate elevilor și studenților: drumul spre eficiență energetică și clădiri nZEB

CRPE și Energy Policy Group (EPG) au organizat o serie de evenimente educaționale dedicate consumului resposabil de energie și provocărilor legate de schimbările climatice.  Workshopuri educaționale cu tema „Drumul spre eficiență energetică și clădiri nZEB” au fost organizate pentru elevi și studenți în București, Constanța și Ploiești, în perioada februarie-aprilie 2024, pentru a discuta despre importanța eficienței energetice, precum și despre renovarea clădirilor publice conform standardelor nZEB (Near Zero Energy Buildings). În cadrul acestor întâlniri, am explicat, pe înțelesul fiecărei categorii, avantajele și provocările renovăriilor clădirilor publice, precum și importanța eficienței energetice în diverse contexte. Eficiența energetică nu este doar despre investiții, ci și despre reducerea consumului și promovarea unui comportament responsabil în utilizarea resurselor.

Workshopuri în școli și grădinițe

Workshop la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” Ploiești, 15 februarie 2024

CRPE și EPG au organizat un workshop aplicat despre comportamentul individual în limitarea risipei de energie la care au participat peste 30 de elevi de la Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești. Renovarea unui corp din cadrul liceului la standard nZEB reprezintă un exemplu de bună practică în cadrul acestui demers. Acest proiect este prima investiție privată de acest tip și cel mai amplu proiect de renovare la standard nZEB a unei școli publice din țară, inițiativă a programului România Eficientă. Mai multe detalii aici.

Vizită la grădinița „Zig-Zag”, Ovidiu (Constanța), 22 februarie 2024

Am continuat seria workshopurilor educaționale în județul Constanța, la Ovidiu. Ne-am întâlnit la Grădinița „Zig-Zag”, aflată în stadiu avansat de renovare la standardul nZEB la momentul vizitei noastre, inaugurată pe 22 aprilie 2024 (detalii aici), în cadrul programului România Eficientă, derulat de EPG. După workshopul dedicat administrațiilor locale, am primit „energie vie” din partea copiilor, pregătiți cu instrumentele cele mai eficiente, creioane colorate și cu o multitudine de întrebări, pentru a învăța despre „Supereroii Energiei”, ghidul nostru destinat preșcolarilor și elevilor de clase primare, și despre cum pot contribui chiar ei la reducerea consumului de energie.

Cu Energia și România Eficientă la Școala gimnazială „Adrian Păunescu” din Sectorul 6 București, 26 aprilie 2024

Ultimul atelier de eficiență energetică a fost primit cu mare interes de către 60 de elevi de la Școala gimnazială „Adrian Păunescu” din Sectorul 6 București, unde am găsit în plină desfășurare „Săptămâna verde”. Ne-am bucurat că elevii au fost curioși să descopere campania noastră de eficiență energetică, precum și 10 pași în care pot reduce consumul de resurse și energie. În afară de informații, au găsit și calculatoare de eficiență energetică, jocuri și materiale video. De asemenea, au fost prezentate și resurse utile pentru profesori: ghiduri despre eficiență energetică pe înțelesul copiilor și  resurse și materiele educative pe platforma „România Eficientă”.

Workshopuri cu și pentru studenții din București

Workshop 1: Universitatea Tehnică de Construcții București – Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, 8 aprilie 2024

Am început seria workshopurilor cu studenții de la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, Universitatea Tehnică de Construcții București, discutând despre eficiența energetică. Au participat peste 30 de studenți din anul trei licență și, împreună cu aceștia, am abordat subiecte importante la nivel european, cum ar fi mecanismul de taxare a carbonului (ETS2), noul standard ZEB (Zero Energy Building) și directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD). Am discutat, de asemenea, despre planurile ETS 2 din 2027 și direcția EPBD, care vizează reducerea emisiilor și promovarea surselor de energie sustenabilă. Aceste schimbări vor afecta nu doar costurile, ci vor avea un impact semnificativ asupra mediului și necesită o tranziție susținută de educație și conștientizare.

Workshop 2: Universitatea din București – Facultatea de Administrație și Afaceri, 26 aprilie 2024

Am continuat seria de worshopuri educaționale concentrate pe eficiența energetică, o temă de actualitate ce va deveni tot mai prezentă în următorii ani. La Universitatea din București, studenții de la Facultatea de Administrație și Afaceri au discutat cu directorul EPG, Radu Dudău, despre importanța eficienței energetice în clădirile publice. Au învățat despre performanța energetică a clădirilor, necesitatea standardelor nZEB și soluțiile pentru consumatorii vulnerabili de energie. De asemenea, studenții și-au exprimat curiozitate în privința tehnologiei cu hidrogen, viitorului mașinilor electrice și a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice la nivel internațional.

Workshop 3: Universitatea Nicolae Titulescu din București – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Studenții de la specializarea Managementul Afacerilor, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, au aflat despre impactul schimbărilor climatice și a măsurilor de combatere asupra deciziilor și managementului în afaceri. Am discutat despre importanța eficienței energetice și impactul acesteia asupra consumatorilor și afacerilor, precum și despre oportunitățile de învățare, business și antreprenoriat generate de aceste schimbări. Eficiența energetică – cu măsuri concrete pentru consumatori și pentru afaceri – vine cu reguli, tranziții, dar și cu oportuități – de învățare, de business, de antreprenoriat.


Evenimentele educaționale au fost realizate cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Finanțate cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.