CRPE Policy Brief nr. 17, septembrie 2012
Autor: Nicoleta Scripcariu
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat recent că romii sunt o problemă la nivel european și că o abordare comună alături de guvernele din România și Bulgaria, principalele țări de proveniență a romilor migranți, este una optimă.
Însă modalitatea în care Franța a înțeles să abordeze problema romilor migranți, prin evacuări succesive și colective, a atras atenția organismelor europene și internaționale în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a principiului de liberă circulație a persoanelor în spațiul european.
România a încercat în 2008 să convingă celelalte state ale UE că e nevoie de un cadru instituțional unic. Din acea dezbatere a rezultat doar un mecanism slab prin care Comisia Europeană face recomandări, dar fiecare stat membru acționează conform unor strategii naționale.
Franța pare acum deschisă unei abordări europene și Consiliul UE din 24 septembrie va lua în discuție problema romilor. Din păcate, de la vorbă la fapte e o distanță mare. Franța vorbește despre politică unică europeană, dar aplică o politică ne-europeană având ca unic obiectiv să scape de romi trimițându-i înapoi de unde au venit.
Nici vorbă de incluziune socială. Franța a cheltuit 26 de milioane de euro în 2011 pentru a plăti romii din România și Bulgaria să plece de pe teritoriul francez. Peste 7000 de romi au fost trimiși înapoi în România în 2011. Dar mulți se întorc apoi, deci impactul real al acestei politici nu e cunoscut.
Din cauza recentelor expulzări colective (oficial numite ”întoarceri voluntare”) cifra va fi probabil mai mare în 2012.
Ce ar trebui să se întâmple de fapt? România și Franța ar trebui să susțină o strategie cu adevărat europeană, bazată pe ideea că romii trebuie integrați acolo unde apar probleme de integrare, nu pe principiul că trebuie neapărat trimiși în țările de origine, așa cum a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, în vizita de la București.