Apel pentru selecția organizațiilor de tineret din România

Apel pentru selecția organizațiilor de tineret din România: program de formare pentru tineri în procesul decizional și politicile de mediu

Ești parte dintr-o organizație de tineret și vrei să te implici într-un program de formare și schimb de bune practici?

CRPE selectează 3 organizații de tineret din România pentru a participa la un program de formare care include o vizită de studiu de 5 zile la București, alături de colegi din Georgia, Armenia și Republica Moldova, un program de mentorat online și suport pentru organizațiile de tineret. Acest program îți oferă ocazia de a învăța, colabora și contribui la îmbunătățirea participării tinerilor în procesele decizionale, în special în domeniul politicilor pentru mediu și climă.

Ce oferim?

  • O vizită de studiu în București (iunie-iulie 2025) alături de organizații de tineret din Republica Moldova, Georgia și Armenia, incluzând sesiuni de formare și întâlniri cu autorități locale și centrale pentru a sprijini implicarea tinerilor în procesul decizional și politicile de mediu
  • Un program de mentorat online cu sesiuni interactive de învățare pe teme precum participarea civică activă, implicarea în politicile de mediu și climă, inițiative digitale coordonate de tineri sau egalitatea de gen
  • Acces la resurse interactive dedicate tinerilor în domeniul acțiunilor climatice (toolkit-uri educaționale, board games etc)
  • Un program virtual de formare care aduce împreună organizații de tineret din România, Republica Moldova, Georgia și Armenia
  • Sprijin pentru dezvoltarea inițiativelor civice la nivel local și co-organizarea unor sesiuni de formare pentru organizații mici și mijlocii din România. 

Cine poate aplica?

  • Organizații de tineret din România
  • Organizații care promovează participarea tinerilor în procesele decizionale și colaborarea cu autoritățile publice
  • Organizații care lucrează cu tineri din comunități vulnerabile sau din zone rurale și urbane mici.

Criterii de selecție

Participanții vor fi selectați pe baza următoarelor criterii:

  • Organizațiile de tineret trebuie să dovedească un angajament solid în sprijinirea implicării tinerilor în comunitate, facilitând participarea acestora la sesiuni de învățare și schimburi virtuale.
  • Se vor prioritiza organizațiile de tineret din zone rurale și urbane mici, precum și pe cele care sprijină tinerii marginalizați, asigurând o reprezentare echilibrată a participanților în termeni de diversitate, gen, distribuție geografică și tip de organizație.
  • Disponibilitate pentru participare activă la activitățile proiectului, inclusiv sesiunile virtuale, precum și interesul pentru schimb de experiență și dezvoltare de inițiative civice.

Calendarul programului: 

Activitățile programului se vor desfășura între iunie 2025 și martie 2026, începând cu vizita de studiu din iunie-iulie 2025, urmată de programul de mentorat și programul suport derulate între septembrie 2025 și martie 2026.

Cum puteți aplica:

Pentru a participa, completați formularul online de selecție disponibil aici: https://forms.gle/xmNmSbGjsqArTRGh7 

Aplicațiile sunt evaluate continuu, așa că vă recomandăm să trimiteți solicitarea cât mai curând. După selecție, vom coordona împreună etapele programului.

Termen limită pentru aplicații: 14 aprilie 2025

Pentru orice întrebări, nu ezitați să ne contactați la office@crpe.ro 

De ce să participați?

  • Pentru a vă conecta cu organizații de tineret din România și din Republica Moldova, Armenia și Georgia și a beneficia schimburi de experiență și bune practici.
  • Puteți accesa resurse educaționale și sesiuni de formare pe teme esențiale precum activism civic, politici de mediu, digitalizare și egalitate de gen
  • Puteți aplica metode inovative în activitatea dvs. și dezvolta noi inițiative pentru tineri.

 

 

 

Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate sunt însă doar ale autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici autoritatea finanțatoare nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.