Atelier de politici publice – companiile de stat

 

state captureÎn perioada 11-13 septembrie, la Praga, a avut loc un workshop de coordonare privind rezultatele intermediare ale proiectului “State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”.   Evenimentul a fost organizat de Centrul Român pentru Politici Europene în parteneriat cu Expert Forum, Freedom House Romania, Amapola Progetti, Risk Monitor și Candole Partners.

“Principiul este simplu: cu cât o companie are mai mulți bani, cu atât șansele de captură și influență politică cresc. Acolo unde politicienii se îngrămădesc, acolo unde rudele și afiliații lor sunt angajați, acele companii produc bani. De exemplu, în Bulgaria, nicio rudă de politician nu a s-a angajat la compania de irigații care este în faliment. Oare de ce?” (Daniela Bobeva, fost ministru, Bulgaria)

„Captura companiilor este direct responsabilă și trebuie legată și de ineficientă și slaba guvernantă (e.g în domeniul infrastructurii). Ai bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii, fie rutieră sau feroviară, dar nu îi poți folosi din cauza corupției sau a managementului defectuos.” (David Robinett, expert în corporate governance, Washington DC)

„Trebuie analizat ce face posibilă captura companiilor. De multe ori, există un mediu favorabil capturării acestor companii, iar rolul lor este deraiat. De exemplu, în Cehia, banii unei companii de stat au ajutat la crearea și finanțarea unui partid politic” (Maria Spirova, expert state capture and clientelism, Olanda)

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture”, finanțat în cadrul Programului Criminalitatea Economică și Financiară, Corupția, Criminalitatea Ecologică al DG Migrație și Afaceri Interne al Comisiei Europene și co -finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă.