România se confruntă cu o lipsă tot mai severă de forță de muncă. Dar, în același timp, sute de tineri cu vârste între 16 și 24 de ani nu sunt nici la școală, nu au nici job și, mai grav, nici perspective.
Pentru ei există însă programul european Garanția pentru Tineret, iar unul din proiectele CRPE se concentrează pe modul în care acești bani sunt folosiți pentru cei mai dezavantajați tineri.
Suntem fericiți când ieșim din birou și avem ocazia să interacționăm pe viu cu oamenii pentru care se scriu programele europene la Bruxelles și legile la București.
Am discutat săptămâna aceasta cu 40 tineri între 16 și 24 de ani aflați în afara sistemelor de educație, ocupare și formare profesională (NEETs) din Ploiești și din câteva comune din județul Prahova despre opțiunile lor pe piața muncii, despre obstacole, nevoi și soluții.
De ce este nevoie:
- de burse de locuri de muncă și evenimente de informare și în mediul rural ori acolo unde sunt comunități dezavantajate,
- de stimularea implicării angajatorilor în stagii de ucenicie și practică, dar și în învățământul dual,
- de o comunicare mult mai eficientă a instituțiilor pe canalele de unde își iau tinerii informațiile,
- de organizarea de cursuri de calificare subvenționate în domenii care se cer pe piața muncii
- de consiliere psiho-pedagogică activă și mult mai prezentă în licee
CRPE va dezvolta in extenso într-un raport de politici publice soluții pentru o mai bună accesare a fondurilor disponibile prin Garanția pentru Tineret.
Această întâlnire – workshop și dezbatere – a fost organizată împreună cu Roma Enterprise Development Initiative în proiectul “Facilitarea accesului la măsurile din Garanția pentru Tineret pentru tinerii romi din Bulgaria, Ungaria și România”, derulat în parteneriat cu alte cinci think-tank-uri și ONG-uri grassroots din regiune și sprijinit prin programul Europa pentru Cetățeni.