„UE și reforma în justiție. Învățăminte trase din experiența României și Bulgariei; Moldovei si Ucrainei; Croației, Macedoniei și Serbiei.” este un proiect implementat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) și finanțat de German Marshall Fund, Open Society Institute East East program si Konrad Adenauer Stiftung. Obiectivul proiectului este acela de a crea un cadru de discuții și de a propune soluții inovative pentru îmbunătățirea condiționalităților UE în vederea accelerarii reformei judiciare în Croația, Macedonia, Serbia, Ucraina și Moldova.
În acest sens, în luna septembrie 2011 vor fi lansate 7 rapoarte de țara ce vor prezenta particularitățile juridice din fiecare stat implicat în proiect (România, Bulgaria, Serbia, Croația, Macedonia, Moldova și Ucraina), iar în noimebrie 2011 un raport comprehensiv cu concluzii și recomandări pentru UE.
În 13 iunie 2011, la sediul InfoEuropa București a avut loc prima întălnire a experților implicati în proiect: Laura Ștefan și Cristian Ghinea, experți România; Antoinette Primatarova, expert Bulgaria; Munir Podumljak, expert Croația; Mihail Gotovski, expert Macedonia; Alexandru Cocîrță, expert Republica Moldova; Dragana Boljevic, expert Serbia; Volodymyr Yavorskyy, expert Ucraina. Lista participanților aici.
Obiectivul acestei întâlniri a fost acela de a defini metodologia de lucru și structura rapoartelor.