Sustinerea procesului de liberalizare a vizelor in Georgia prin acordarea de asistenta in domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii

TBILISI, 4 noiembrie 2014 –  Centrul Român de Politici Europene a lansat la Tbilisi (georgia) proiectul “Sustinerea procesului de liberalizare a vizelor in Georgia prin acordarea de asistenta in domeniul protectiei datelor cu caracter personal si anti-discriminarii”, în prezența oficialilor georgieni din Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Inspectorului pentru protectia datelor cu caracter personal și Biroul Ombudsman-ului din Georgia, precum și a altor autorități cu competențe în domeniu, a reprezentanților societății civile și ai Delegației Comisiei Europene în Georgia.

România a fost reprezentată de Excelența Sa Ambasadorul României la Tbilisi, domnul Dumitru Badea, și de Alina Cotu, Director Adjunct al Direcției pentru Europa de Est și Asia Centrală din Ministerul Afacerilor Externe, precum si de reprezentanti ai institutiilor romanesti cu responsabilitati în cele două domenii: Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Evenimentul a suscitat un interes deosebit în rândul reprezentanților presei din Georgia, bucurându-se de prezența postului național de televiziune și a altor posturi TV și agenții media, precum TV Maestro, Rustavi 2, TV Imedi, The Messenger, News Agency Media News, News Agency News.Ge. Interviurile acordate cu această ocazie de către oficialii români și georgieni pot fi vizionate aici.

Proiectul a fost foarte bine primit de către autoritatile georgiene – reprezentantii autoritatilor cu competente in cele 2 domenii, precum si ai Ministerului Afacerilor Externe al Georgiei au tinut să multumeasca Guvernului Romaniei pentru acest sprijin. De asemenea, initiativa a fost apreciata de catre reprezentatul Delegatiei UE in Georgia, care a subliniat cat de important este sprijinul pe care statele membre il pot acorda statelor din Parteneriatul Estic în procesul de europenizare.

Initiativa vine intr-un moment foarte potrivit pentru Georgia: la 29 octombrie (cu nici o saptamana inainte de eveniment) Comisia Europeana a lansat cel de-al doilea raport de progres cu privire la implementarea Planului de Actiuni pentru Liberalizarea Vizelor de catre Georgia, in care se recomanda trecerea la cea de-a doua etapa a PALV – si cea mai dificila – de implementare a cadrului legal pus la punct in cadrul primei etape.

Proiectul vizeaza consolidarea capacitatilor autoritatilor georgiene cu responsabilitati in domeniile protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, prin vizite de studiu la sediile institutiilor romanesti, traininguri si rapoarte cu recomandari punctuale pentru imbunatatirea cadrului de implementare si realizarea cerintelor din Planul pentru Liberalizarea Vizelor.

Proiectul este finantat din bugetul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Centrul Roman de Politici Europene și Open Society Georgia Foundation. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava este partener in implementare. Agenda evenimentului o puteti consulta aici. Mai multe fotografii de la eveniment aici.

DSC09912 DSC09933 DSC09934 DSC09939DSC09942 DSC09943