O propunere românească pentru viitorul fermelor mici din Europa

Policy Brief nr. 7,  mai 2011 

Autor: Lucian Luca

Comisarul european Dacian Cioloş a prezentat în noiembrie 2010 comunicarea „Politica Agricolă Comună în perspectiva anului 2020”. Comunicarea va fi urmată în 2011 de o propunere legislativă a Comisiei. Suntem deci în etapa de trecere de la principii generale la măsuri concrete. În acest context, CRPE propune o schemă de subvenţionare a fermelor mici care ar trebui să faciliteze:

a)  accesul acestor fermieri la bani – pentru cei cu exploataţii comerciale viabile economic

b)  încurajarea vânzării pământului de către cei cu loturi mici, fără perspective comerciale.

Raportul CRPE definește fermele mici ca acele gospodării care primesc în prezent mai puțin de 1250 de Euro ca subvenție directă. Din cele 7,8 milioane de ferme din UE care primesc acum plăți directe, aproximativ 5 milioane se integrează sub pragul respectiv. Deci propunerea noastră s-ar aplica pentru 5 milioane de fermieri europeni. În cazul României impactul ar fi dramatic: 90% din fermierii români care primesc acum plăți directe se află sub acest prag.

Propunerea noastră vizează renunțarea la cererile anuale depuse de agricultori. Fermierul ar urma să depună o singură cerere, la începutul exercițiului financiar european (acum 7 ani) și ar primi automat subvenția în restul perioadei de 7 ani, chiar dacă vinde pământul respectiv (noul proprietar urmând să îl lucreze, dar neîncasând subvenție pentru el în acel exercițiu financiar).

Acest sistem de plată forfetară multianuală decuplată de suprafață ar stimula vânzarea suprafețelor mici și dezvoltarea fermelor de mărime mijlocie. Un țăran poate vinde terenul și primi în continuare timp de șapte ani subvenția. S-ar elimina tendința de a ține terenurile în proprietate, nelucrate, pentru a primi subvenția prin cereri anuale. Efectele ar putea fi asemănătoare programului „renta viageră”, dar  pe o scară mult mai mare, într-un interval mai scurt şi cu şanse mai mari pentru fermele mijlocii de a se consolida.

 Propunerea noastră ar avea efecte diferite pentru două categorii diferite de fermieri:

– pentru cei cu suprafețe mici – i-ar încuraja să vândă.

– pentru fermele definite ca mijlocii pentru standardele românești (de exemplu,peste 10 ha) s-ar crea oportunități de extindere prin scoaterea pe piață a unor suprafețe mici din imediata vecinătate a exploatațiile deja existente.