Trimite poze, filmări sau orice alt material prin care ne arăți cât de impracticabile sunt trotuarele pe care mergi spre școală, birou, parc sau locul de întâlnire cu prietenii tăi. Bucureștiul este un oraș inaccesibil pentru mulți dintre noi, iar pentru persoane cu dizabilități, părinți cu copii mici sau bunici această realitate este (și mai) cruntă.
A te deplasa pe jos între oricare două puncte ale Bucureștiului este o cursă cu numeroase obstacole. De prea multe ori acestea sunt mașinile, la care se adaugă borduri supra înălțate, amenajări dubioase sau chiar trotuare lipsă cu totul, căci, desigur, locurile de parcare au avut prioritate.
Premiem astfel cetățenii care ne ajută să găsim și să arătăm acele trotuare pe unde îți e imposibil să te deplasezi din cauza obstacolelor. Unde ești obligat să mergi pe stradă, să sari peste mașini sau să traversezi strada pentru a găsi un trotuar practicabil. Trotuarele nu sunt parcări pentru mașini (sic!).
Doar că mai e nevoie de un pas: pe lângă materialele prin care arăți acest lucru, trebuie și să trimiți cel puțin o sesizare la primăria de sector sau Primăria Generală a Capitalei (sau o altă instituție relevantă – poliție locală, ANPIS, etc.) prin care să le ceri să ia măsuri. Sau mai multe. Depinde de cât de tare îți dorești un trotuar pentru pietoni. Scrie-ne și ce ai făcut tu pentru eliberarea trotuarului atunci când te înscrii în concurs (ne poți trimite sesizarea anonimizată, desigur).
Și, cum susținem mobilitatea alternativă, oferim și un premiu pentru implicare civică (cu sesizări și reclamații incluse). Cu cele mai problematice trotuare facem și noi o colecție și le cerem primăriilor și polițiilor locale să ia măsuri.
Premiul: o trotinetă electrică și echipament de protecție (cu o valoare de 2,000 RON)
Așteptăm materialele voastre până pe 15 noiembrie 2022. Câștigătorul (deși toți sunteți câștigători pentru că ați ales să vă implicați) va fi extras aleatoriu, cu ajutorul unui portal online, dintre toți cei care ne-ați transmis materiale eligibile, până pe 30 noiembrie.
Regulamentul concursului:
- Trimite-ne cel puțin o poză, un material video sau un orice alt format prin care ne arăți problema pe care vrei să ne o semnalizezi. Descrie în cel mult trei paragrafe: problema, unde se află trotuarul (locație, sector), de ce este impracticabil. Materialele trebuie să se refere la problemele identificate în Municipiul București. Cum de multe ori avem mașini parcate pe treceri pentru pietoni, pe trotuare, pe spații verzi sau aliniamente verzi, sesizările le pot include și pe acestea, dar și zone cu mașini parcate neregulamentar pe locurile destinate persoanelor cu handicap, inclusiv în parcările spațiilor comerciale.
- Atașează sesizarea scrisă pe care ai făcut-o la o instituție relevantă pentru rezolvarea acestei probleme (sesizarea poate fi un e-mail care subliniază problema și cere o rezolvare, o interpelare scrisă către o instituție sau consilieri locali, o petiție, etc.). Poate fi anonimizată, dar trebuie să aibă elementele de context.
- Așteptăm materialele voastre pe adresa office@crpe.ro (Subiect: Concurs Eliberăm trotuarele de mașini) până la data de 15 noiembrie 2022.
- Toate materialele eligibile și care respectă cerințele de la punctele 1,2,3 vor intra într-o tragere la sorți pentru desemnarea câștigătorului.
- Tragerea la sorți va fi efectuată cu ajutorul unui generator online tip random.org sau echivalent. Anunțăm câștigătorul până pe data de 30 noiembrie 2022. Extragerea și rezultatul ei vor fi publicate pe pagina de Facebook a Centrului Român de Politici Europene.
Pentru orice alte informații suplimentare, vă rugăm să ne scrieți pe adresa office@crpe.ro
Materialele video/foto/grafică trimise vor putea fi folosite ulterior de CRPE pentru a le integra într-un material public, cu precizarea sursei.
Proiectul este derulat de Asociația Centrul Român de Politici Europene în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara și beneficiază de o finanțare în valoare de 146.312 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.activecitizensfund.ro și www.eeagrants.org.
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Aflați mai multe despre proiect aici.
Proiect derulat de