Republica Moldova: Stagiu pentru jurnaliștii din media locală

 

16730678_1285850191451882_1767952174350694359_nProiectul “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor” se află în fază finală de implementare.

Trei jurnaliști au fost stagiari în cadrul redacției “Ziarului de Gardă”, timp de două săptămâni după ce au fost selectați în urma unui concurs de articole elaborate în grupuri în urma trainingului “Reflectarea conflictului în mass-media”. Stagiarii, Inga Nosatîi, Natalia Rotari și Andrei Colioglo, sunt originari din diferite regiuni ale Republicii Moldova (Șoldănești, Chișinău, Copceac) și au experiență diversă în domeniul jurnalismului.

Pe parcursul celor doua săptămâni, stagiarii au lucrat în colaborare cu mentorii lor de la “Ziarul de Gardă” la realizarea unor materiale jurnalistice, astfel și-au consolidat și și-au sporit capacitățile jurnalistice și au învățat din experiența jurnaliștilor de la “Ziarul de Gardă”.

Echipa CRPE-R. Moldova, împreună cu mentorii de la „Ziarul de Gardă”, stagiarii și coordonatorul local Fondului Canadian pentru Iniţiative Locale au organizat o sesiune de evaluare a programului de stagiu și au evaluat lecțiile învățate din această experiență.

„Pentru mine, stagierea la Ziarul de Gardă a fost o provocare. Din start am ştiut că nu va fi uşor pentru că jurnaliştii de acolo sunt unii dintre puţinii din Republica Moldova, care sunt profesionişti, echidistanţi şi imparţiali. Iniţial, aveam o frică că nu voi face faţă cerinţelor. Din fericire, pe parcursul celor două săptămâni, această fobie s-a transformat frumos într-o putere lăuntrică şi o motivaţie psihologică de a realiza cele propuse de mentorul meu. În perioada stagierii am reuşit să realizez un articol complex pe tema socială despre un sat în care locuiesc doar 5 persoane, o ştire despre condiţiile precare din instituţiile penitenciare din Moldova.”

Natalia Rotari

„Stagierea la Ziarul de Gardă a fost o lecţie şi o responsabilitate. Să simţi atmosfera muncitoare din redacţie, să cunoşti frumoasa echipă, să înveţi şi să fii ghidată de profesionişti, şi plus la toate, să ţi se ofere o libertate în modul de a acţiona şi de a gândi este o raritate.”

Inga Nosatîi

„Pentru mine, în calitate de proaspăt absolvent, stagierea în cadrul unei redacţii avansate, precum este Ziarul de Gardă, a fost o experienţă foarte buna.  Am avut posibilitatea să lucrez alături de profesioniști, să primesc de la ei sfaturi valoroase, sprijin – pentru mine a fost o mare onoare. A fost plăcut să văd cu ochii mei „bucătăria” ziarului, care este recunoscut pentru materiale de investigație de înaltă calitate. Am reuşit să realizez un materialul despre casele de batrâni din Republica Moldova, mi-am încercat abilităţile în calitate de ştirist. Principala lecție pentru mine este că trebuie să tindem permanent spre respectarea standardelor înalte a unui jurnalism de calitate.”

Andrei Colioglo

Proiectul “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor” este implementat de CRPE-R. Moldova cu susținerea financiară a Fondului Canadian pentru Inițiative Locale.

cdn crpe-300x111