Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării

2-3 Februarie, 2015, Vizita de Studiu organizata in cadrul proiectului intitulat „Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”

Bucuresti, 2-3 februarie – Centrul Român de Politici Europene impreuna cu Open Society Georgia Foundation au organizat o vizita de studiu în cadrul proiectului „Sprijinirea procesului de liberalizare a vizelor în Georgia prin acordarea de asistență în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării”, care a avut loc in București, în perioada 2-3  februarie 2015. Vizita de studiu a fost adresata unei delegatii din Georgia formată din reprezentanți ai autorităților cu atribuții în domeniul protecției datelor cu caracter personal și anti-discriminării, precum și membri ai Parlamentului Georgian, societății civile și reprezentanți ai mass-media și are scopul de a facilita un schimb de experiență în aceste 2 domenii cu autoritățile și societatea civilă din Români.

Proiectul este susținut de către Ministerul Afacerilor Externe din România, în cadrul Politicii sale de Asistență Oficială pentru Dezvoltare și are ca scop sprijinirea reformei administrative și legislative în Georgia, în conformitate cu standardele europene, prin furnizarea de expertiză și asistență românească în domeniul anti-discriminării și protecției datelor cu caracter personal, componente importante ale Planului de acțiune pentru liberalizarea vizelor din cadrul dialogului UE-Georgia. În decursul zilei de 2 februarie, membrii delegaţiei au fost întâmpinaţi de către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi cât şi de către Comisia de Afaceri Europene din cadrul Parlamentului României. În cadrul acestor întâlniri membrii comisiilor au împărtăşit experienţele avută de către România în domeniul anti-discriminarii şi protecţiei datelor cu caracter personal, în ceea ce priveşte compententa acestor şi au împărtăşit bune practici identificate la nivelul ţării.

 

Spre finalul zilei, Centrul Roman de Politici Europene a organizat la sediul acestora o întâlnire informală, în cadrul căreia s-a realizat un schimb de cunoştinţe şi experienţe, intre participanţii delegaţiei din Georgia cu competenţe în domeniul anti-discriminarii şi a celor mai relevante ONG-uri de profil în acest domeniu.

 

În ceea de-a doua zi a vizitei de studiu, au fost stabilite întâlniri la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cât şi la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în cadrul cărora membrii delegaţiei georgiene au fost întâmpinaţi cu informaţii utile şi relevante de către specialiştii acestor entităţi.

 

Vizita de studiu a fost încununată cu succes la sediul Fundaţiei Româno-Americană, în cadrul a două mese rotunde care au avut drept scop efectuarea unui  schimb de bune practici, intre participanţii delegaţiei din Georgia şi a celor mai relevanţi reprezentanţi ai autorităţilor din România şi Republica Moldova.

Proiectul este finantat din bugetul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe si implementat de Centrul Roman de Politici Europene și Open Society Georgia Foundation. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava este partener in implementare.