Specializare europeană pentru jurnaliștii din Republica Moldova

Reprezentanța în Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene (CRPE – R. Moldova) în parteneriat cu EURACTIV România a organizat, în perioada 27 -28 noiembrie 2015, la Chișinău, un seminar de specializare europeană pentru 15 jurnaliști din Republica Moldova. Jurnaliștii au fost selectați în urma concursului CORESPONDENT EUROPA lansat la jumătatea lunii octombrie.

Sesiunile de training au avut ca obiectiv specializarea jurnaliștilor din Republica Moldova pe teme europene și dezvoltarea capacității acestora de a accesa finanțări externe. Experți și profesioniști ai think tank-ului românesc CRPE și ai Euractiv România au faclitat transferul de expertiză europeană. Cristian Ghinea (expert CRPE) s-a concentrat pe explicarea modului de organizare a Uniunii Europene și a celui de luare a deciziilor la nivel european, iar Bianca Toma a prezentat instrumentele și resursele media cu ajutorul cărora jurnaliștii din R. Moldova pot relata despre UE. În același timp, experții Euractiv – Ramona Diaconu și Andrei Schwartz – au instruit jurnaliștii selectați cum să elaboreze o cerere de finanțare și respectiv cum se face un bugetul unui proiect și care sunt pașii implementării lui. Trainerii Euractiv România au prezentat oportunități de finanțare pentru jurnaliști și și-au arătat disponibilitatea să ofere consultanță gratuită jurnaliștilor care vor să acceseze finanțări.

Sesiunile de training au fost realizate în cadrul proiectului Corespondent Europa implementat de CRPE Republica MOladova și EURACTIV România și a fost susținut printr-un program al Ambasadei Olandei.