Sistemul de pensii: Alternative și compromisuri

CRPE Policy Brief 25: Alternative si compromisuri în sistemul românesc de pensii pentru următorii 20 de ani

Autori: Victor Giosan, Ciprian Ciucu 

Photo                                                                             

Deşi, pe termen scurt, România a îndepărtat pericolul colapsului sistemului de pensii, pe termen mediu şi lung, sustenabilitatea acestuia este încă pusă în discuţie. Pe fondul unei rate de ocupare a forţei de muncă staționară, pe fondul îmbătrânirii rapide a populaţiei şi a unei involuţii demografice ce se anunţă dezastruoasă, sistemul de pensii nu va mai reuşi să ofere protecţia socială necesară viitorilor pensionari şi va deveni o piatră de moară de gâtul economiei (afectând investiţiile în sectoare productive şi crescând fiscalitatea).

În acest context, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) au organizat o primă dezbatere dintr-o serie mai lungă de deliberări, desfăşurată cu prilejul lansării studiului Alternative și compromisuri în sistemul românesc de pensii pentru următorii 20 de ani” , realizat de expertul afiliat CRPE Victor Giosan.

Scopul dezbaterii a fost acela de a aduce în discuţie, într-o primă încercare de resuscitare a interesului publicului şi în cadrul unei analize mai ample, sustenabilitatea sistemului de pensii pensiilor pe termen mediu şi lung. În jurul anului 2030, acesta își va atinge limitele și este posibil ca, în lipsa unor schimbări care să intervină în dinamica demografică și economică curentă, să nu fie suficient pentru ca statul să poată asigura pensii adecvate așteptărilor populației. Dacă procentul contribuţiilor va râmâne constant şi piramida demografică inversată (baza formată din beneficiari fiind sus, iar vârful reprezentat de contributori fiind în jos), fondul de pensii de tip pay as you go[1] (PAYG) va intra automat în deficit.

Discuţia a fost deschisă de către doamna Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii, care a apreciat studiul ca fiind unul foarte echilibrat,  care vine cu propuneri realiste, punând în balanță principiile echității și sustenabilității. La eveniment au participat şi reprezentanți ai partidelor politice, ai Casei Naționale de Pensii, experți din sistemele privat și public de pensii, membri ai organizaţiilor nonguvernamentale care activează în domeniu şi reprezentanţi ai mediului academic.

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) implementează proiectul “Reforma Pensiilor – de la experţi la public” în perioada iulie 2013 – octombrie 2014.

Proiectul „Reforma pensiilor – de la experți la public” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Mai multe detalii despre proiect aici.


[1] Bazat pe solidaritatea intre generatii