Dezbatere privind sectorul cooperativelor agricole din România – unde ne aflăm și perspective pentru viitor

Asocierea în agricultură este, pentru CRPE, una din temele majore de documentare și cercetare. Am publicat, în ultimii șase ani, numeroase analize (cantitative și calitative) pe subiectul asocierii fermierilor mici și mijlocii pentru a conecta realitățile din teren, de la fermieri, cu politicile publice în domeniu.

Centrul Român de Politici Europene a organizat vineri, 19 octombrie, dezbaterea „Sectorul cooperativelor agricole din România – unde ne aflăm și perspective pentru viitor”, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai cooperativelor, experți, ai marilor rețele comerciale și partenerii consorțiului programului Romanian-American Foundation (RAF).

Concluziile au evidențiat faptul că agricultura și fermierii mici și mijlocii din România au în continuare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie. Sprijinul pentru cooperative trebuie să fie menținut și aprofundat în Planul Strategic Național privind Politica Agricolă Comună post-2020.

Dezbaterea a avut loc în contextul lansării raportului „Evaluarea modelului RAF de creare și dezvoltare a cooperativelor de fermieri mici și mijlocii”, ai cărui autori sunt Alexandra Toderiță și Oana Ganea.

Raportul integral, în limba română, poate fi consultat aici.