Analiza relațiilor de asistență pentru dezvoltare dintre România şi Republica Moldova

CRPE Policy Brief nr. 8,  mai 2011 

Autor: Valentin Lozovanu

Una dintre obligațiile care îi revin României ca membru cu drepturi depline al UE este acela de a dona bani pentru dezvoltare către state terțe. Asistența oficială pentru Dezvoltare (AOD) este un domeniu guvernat de bune practici și recomandări la nivel european, iar România e înca la etapa de acumulare de experiență.

În 2007, România a identificat Republica Moldova ca țară prioritară pentru redirecționarea fondurilor sale de dezvoltare.

Odată cu dezghețul în relațiile de la nivel politic dintre cele două state, România s-a decis să acorde Moldovei pentru următorii patru ani (începand cu 2010) un ajutor nerambursabil de 100 milioane euro. Aceste fonduri vin suplimentar față de sumele în sistem AOD oferite deja ca parte a obligațiilor europene (AOD este gestionată de MAE și a fost de circa 900 000  euro în 2010). Se resimte lipsa de experiență ca donator a României, mai ales că în Republica Moldova sunt prezenți 20 de donatori cu 200 proiecte active, iar contribuțiile României (strict raportate ca AOD) au fost modeste până acum, în total de circa 2,55 milioane euro.