Reforma Pensiilor – de la experţi la public  

Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE) organizează dezbaterea “Reforma Pensiilor – de la experţi la public”, în data de 30 ianuarie 2014, ora 9.30 la Hotel Marshal Garden Dorobanți, Sala Safir (Calea Dorobanților 50B, parter).

Scopul dezbaterii este de a pune în discuţie reforma pensiilor pe termen mediu şi lung, echitatea sistemului de pensii şi viitorul politicilor de pensii în contextul politicilor de protecție socială din România. În cadrul evenimentului va fi lansat studiul “Alternative și compromisuri în sistemul românesc de pensii pentru următorii 20 de ani” realizat de expertul afiliat CRPE Victor Giosan.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Reforma Pensiilor – de la experţi la public” (iulie 2013 – octombrie 2014). Proiectul are ca obiectiv implicarea actorilor sociali (experţi, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni, mediu de afaceri, cetăţeni şi organizaţii ale societăţii civile) într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România. Astfel, în lunile următoare, studiul, și mai ales recomandările de politică publică pe care acesta le face, vor fi supuse unei serii de deliberări la care vor fi invitate toate părțile interesate, de la instituții ale statului până la cetățeni din toate colțurile țării.

Pe baza acestor deliberări, organizatorii vor oferi Guvernului o serie de informaţii esenţiale pentru reforma sistemului de pensii. În acelaşi timp, proiectul va aduce subiectul pe agenda publică şi politică şi va promova necesitatea continuării reformei.

Proiectul „Reforma pensiilor – de la experți la public” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă