Reforma pensiilor – de la experţi la public

Reforma pensiilor – de la experţi la public

Perioada de implementare: iulie 2013 – octombrie 2014

Proiectul, iniţiat de către Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) si Centrul Roman de politici europene (CRPE), vizează aducerea subiectului pe agenda publică, furnizarea de date clare şi opţiuni de politici publice pe tema reformei sistemului de pensii şi facilitarea unor deliberări cu toate părţile interesate.

Obiectivul general al proiectului este implicarea actorilor sociali (experţi, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni, mediu de afaceri, cetăţeni şi organizaţii ale societăţii civile) într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România. Proiectul va oferi Guvernului o serie de informaţii esenţiale pentru reforma sistemului de pensii – situaţia actuală şi prognozele pentru viitor, principalele opţiuni de politică publică cu avantajele şi dezavantajele lor, opiniile tuturor părţilor interesate cu privire la reformă. Ministerele relevante vor fi implicate în toate etapele proiectului, care se va intinde pe 16 luni, în calitate de părţi direct interesate, Ministerul Muncii exprimându-şi deja disponibilitatea de participare.

Finantatori: Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeana extinsă.