Reducerea decalajelor de percepție dintre România şi Ucraina

  România vorbeşte tot mai mult despre relaţia cu Rusia dar pare să-şi ignore vecinul apropiat, Ucraina, cu care împărtăşeşte interese strategice comune. Din păcate însă, relația dintre România și Ucraina pare să fi rămas captivă unor neînțelegeri comune, în ciuda    intereselor solide împărtășite de cele două părţi.

Raportul „Reducerea decalajelor de percepţie – opinii de la Kiev şi Bucureşti” identifică şi explică o serie de percepţii negative şi detaliază posibile soluţii pentru ca diplomaţiile celor doua capitale să treacă la o agendă bilaterală consistentă şi să construiască un parteneriat bazat pe obiectivele strategice.

Centrul Român de Politici Europene şi Institute of World Policy (Ucraina) au organizat la București, Forumul Civic România-Ucraina (mai 2012), o primă ocazie pentru specialiștii români și ucraineni să privească dincolo de stereotipuri negative, percepțiile greșite și dispute istorice de fond şi să urmărească propunerea de proiecte concrete și domenii de cooperare pentru București și Kiev.

Acest Policy Memo face parte din încercarea de a menţine un dialog permanent între reprezentanţii societății civile din cele două ţări. Autorii acestui raport au rezumat cele mai importante idei exprimate în timpul forumului. De asemenea,  participanții la forum au răspuns la chestionare care au clasificat principalele motive de îngrijorare, stereotipuri la nivelul percepţiilor comune și au calculcat şansele resetării unei agendei bilaterale consistente în viitor.

Versiunea integrală a raportului (în engleză) poate fi descărcată de aici