Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene, în parteneriat cu Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii – PATRIR, a organizat în perioada 20-22 octombrie 2016 cursul de formare pentru jurnaliști „Reflectarea conflictului în mass-media”
Jurnaliști din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv Unitatea Autonomă Găgăuzia și regiunea transnistreană, împreună cu experții PATRIR Andra Tănase și Andrei Trubceac, au analizat rolul pozitiv pe care mass-media îl joacă și îl poate juca în situații de conflict prin discutarea potențialului de prevenție, de liant social, mediator și catalizator al dialogului. Prin intermediul metodelor interactive de predare, jurnaliștii au explorat teme ce fac parte din pregătirea de bază a unui jurnalist activ în domeniul drepturilor omului sau în zone de conflict. Ulterior, s-a analizat profilul jurnalistului pentru pace, dezvoltându-se abilitățile practice, precum analiza conflictului și reportajul multiparțial.
După finalizarea trainingului au fost formate cinci grupuri de jurnaliștii, care vor avea avea parte de un exercițiu practic de elaborare a materialelor jurnalistice. Grupul de jurnaliști cu cel mai bun articol va urma un program de stagiu într-o instituție media din Chișinău.
Cursul de formare este parte a proiectului “Consolidarea capacității mass media din Republica Moldova în abordarea problemelor privind soluționarea conflictelor”, care este implementat cu susținerea financiară a Fondului Canadian pentru Inițiative Locale.