Priorități pentru Sectorul 1 București: Rezultatele consultării publice lansate de CRPE


Unde vor cetățenii să fie investiți banii administrației locale. 
TOP priorități urbane văzute de cetățeni: Studiu de caz București – Sector 1 (consultare publică)

Mai mult spațiu verde, colectare selectivă și reciclare sunt, pentru cetățenii Sectorului 1 din București, prioritățile de top spre care administrația locală ar trebui să direcționeze investițiile, reglementările și politicile publice până în 2024, rezultă din consultarea publică derulată de think tank-ul Centrul Român de Politici Europene în perioada 1 august – 1 octombrie 2021 în urma unui sondaj distribuit online în care respondenții au fost invitați să evalueze importanța a 11 priorități preselectate.

Cei care au răspuns consultării noastre au subliniat două priorități majore care sunt, de altfel, și complementare și se referă la protecția mediului.

 • 82% dintre respondenți au prioritizat categoria Nu mai luați din spațiul verde al orașului ca fiind Foarte Importantă pentru ei
 • 72% au indicat Colectarea selectivă și reciclarea gunoiului ca fiind cel mai important aspect care trebuie îmbucățit prin investiții și acțiuni concrete, imediate, de către primărie

Aceste două priorități sunt urmate de:

 1. Rezolvarea blocajelor în trafic și crearea parcărilor de tranzit (62%),
 2. Servicii publice digitale și creșterea transparenței administrației locale (59%),
 3. Regenerare urbană în cartiere (58%) și Un oraș, un sector accesibil (58%).

Și celelalte priorități evaluate ca importante sau foarte importante sunt dintre cele pe care le-am putea intui: nevoia de fluidizare a traficului și crearea de parcări de tranzit, îmbunătățirea serviciilor digitale oferite de administrație, adaptarea infrastructurii urbane (trotuare, traversări, parcări, stații) la nevoile de bază ale  cetățenilor, în special ale celor cu mobilitate redusă, dar și lansarea unor programe pilot de amenajare și regenerare a spațiului urban în special in care cartierele supra aglomerate și dezvoltate haotic.

Satisfacția cetățenilor

Gradul de satisfacție privind modul în care Primăria Sectorului 1 tratează cele 11 priorități este foarte scăzut. Media satisfacției este de 2.11 dintr-un total posibil de 5, în timp ce unele priorități au o medie sub nota 2. 1 din 2 respondenți (49%) se declară Deloc mulțumiți de modul în care primăria tratează Colectarea selectivă și reciclarea gunoiului, în ce doar 1 din 10 se declară Mulțumit sau Foarte mulțumit.  În topul priorităților unde respondenții sunt foarte nemulțumiți de activitatea primăriei se regăsesc și Un oraș, un sector accesibil (46%), Rezolvarea blocajelor în trafic și parcări de tranzit (46%) sau Regenerarea urbană în cartiere (44%).

Concluzii

Datele obținute în urma acestei consultări și comparația importanța priorităților versus satisfacția legată de modul în care administrația locală le tratează ne arată câteva direcții de acțiune pe care le apreciem ca fiind foarte utile pentru administrația Sectorului 1.

 • Primăria trebuie să accelereze investițiile, planurile de acțiune, strategiile și reglementărilor necesare pe proiecte din sfera priorităților subliniate. Investițiile trebuie fundamentate pe nevoile și cerințele cetățenilor.
 • Primăria Sector 1 trebuie să-și îmbunătățească semnificativ capacitatea de a livra servicii publice de calitate: nivelul scăzut de satisfacție se menține pentru toate cele 11 priorități.
 • Actuala administrație trebuie să își extindă consultările publice cu cetățenii și grupurile civice din sectorul 1, să-i includă pe aceștia în toate procesele de decizie de la nivel local și să inițieze consultări similare cu proiectul pilot desfășurat de CRPE de fiecare dată când propune proiecte majore pentru Sectorul 1.
 • Primăria are capacitatea de a derula sondaje reprezentative la nivelul sectorului, de a include toate aceste priorități in strategia de dezvoltare și, poate cel mai important, poate utiliza aceste răspunsuri pentru a fundamenta investițiile la nivel local. 

Rezultatele consultării pot fi accesate aici.

Metodologia cercetării

Consultarea CRPE s-a desfășurat doar în Sectorul 1, însă proiectul pilot este derulat pe cinci comunități locale, inclusiv Timișoara, Reșița, Buzău și Râmnicu-Vîlcea, iar acestea vor fi prezentate de partenerii noștri. 

Clasamentul celor mai importante direcții de investiții, conform nevoilor imediate ale cetățenilor a fost realizat în urma unui sondaj distribuit online în care respondenții au fost invitați să evalueze importanța a 11 priorități preselectate și să-și exprime gradul de satisfacție vizavi de modul în care administrația Sectorului 1 tratează aceste direcții de acțiune. Cele 11 priorități au fost propuse în urma unor focus grupuri desfășurate împreună cu grupurile civice din Sector 1.

Au răspuns întrebărilor noastre 429 de persoane care locuiesc sau lucrează în Sectorul 1. Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Sectorului 1  însă opinia acestui grup de cetățeni este foarte relevantă având în vedere reprezintă populația activă a comunității și indică un trend privind nevoile urgente de rezolvat de la nivelul sectorului. Majoritatea celor care au răspuns sunt persoane cu vârste între 24 și 54 de ani (89%). 92% dintre acestea au nivel de educație ridicat și 75% lucrează în sistemul privat, sunt freelanceri sau au propria afacere. 

Cele 11 priorități votate au fost:

 1. Nu mai luați din spațiul verde al orașului.
  2. Colectare selectivă și reciclarea gunoiului.
  3. Un oraș, un sector accesibil.
  4. Regenerare urbană în cartiere.
  5. Școli moderne și grădinițe noi.
  6. Suport pentru sport.
  7. Sprijin pentru persoanele vulnerabile.
  8. Dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete.
  9. Rezolvarea blocajelor din trafic și parcări de tranzit.
  10. Servicii publice digitale și creșterea transparenței.
  11. Decizie publică cu implicarea și consultarea cetățenilor.

  Detalii se vor regăsi în curând și pe www.activismcivic.ro

  Aflați mai multe despre proiect aici

Acest demers a fost parte a proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”

#activecitizens #EEANorwayGrants

Proiect derulat de