Primii pași dintr-un drum lung: UE și instituțiile anticorupție în Moldova

coperta-1-policy-brief-24-Policy Brief, nr. 33, August 2014, Autori: Cristian Ghinea, Ludmila Gamurari

Republica Moldova a semnat recent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Acesta a fost urmat de o Agendă de Asociere detaliată, care vine cu pași concreți și condiționalități privind cadrul viitorului dialog dintre Chișinău și Bruxelles. Lupta anticoruptie rămâne un subiect important in dialogul dintre Chisinau si Bruxelles.

Raportul ”Primii pași dintr-un drum lung: Uniunea Europeană și instituțiile anti-corupție în Moldova” analizează cele mai recente evoluții ale instituțiilor anticorupție din Moldova, evoluții datorate în mare măsură influenței Uniunii Europene. Autorii acordă o atenție deosebită capitolelor privind reforma justiției din Agenda de Asociere și sînt prezentate recomandări privind continuarea monitorizării corupției în Republica Moldova, urmărind o abordare mai coerentă.

Moldova este un studiu de caz pentru potențiala putere de transformare a UE în vecinătatea sa. Nu este țară candidată, dar cu ambiții clar exprimate. Este cea mai avansată în procesul de asociere dintre țările Parteneriatului Estic. Nu este de așteptat ca elita locală să sprijine instituțiile care, dacă vor fi cu adevărat eficiente, ar putea să le amenințe averile sau chiar libertatea. Vectorii de susținere a luptei cu corupția sînt slabi, dar ei există în Moldova. UE are un rol esențial în răsturnarea echilibrului prin împuternicirea reformiștilor din societatea moldovenească: mass-media, ONG-uri, tehnocrați și cîțiva politicieni chiar interesați să rezolve problema.

Raportul integral, în limba română, îl puteți găsi aici.

Toate rapoartele din cadrul proiectului precum şi cele mai recente dezbateri, rapoarte de policy şi comentarii ale analiştilor şi experţilor europeni despre Moldova pot fi găsite pe site-ul dedicat EU Moldova Think Tank Dialogue.

Acest Policy Brief este publicat în cadrul Dialogului Think Tank UE-Moldova, un proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe din România, prin Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) – Centrul Regional Bratislava. Proiectul este implementat de un consorțiu de organizații și include Centrul Român de Politici Europene (CRPE) din București și filiala sa din Republica Moldova de la Chișinău; Centrul de Politici Europene din Bruxelles și Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.