Povestea noastră în 2021

Am continuat în 2021 să ne gândim proiectele având mereu în prim plan micile schimbări pe care putem să le realizăm. Credem în politicile publice bazate pe dovezi, care servesc nevoilor tuturor cetățenilor și sperăm că am reușit să contribuim activ la dezvoltarea practicilor și politicilor coerente, dar și a spațiului civic din România și din Republica Moldova.

Am lucrat, alături de parteneri locali de excepție, în 11 proiecte locale, regionale și europene.

Am organizat 13 evenimente și dezbateri online pe teme precum viitorul Parteneriatului Estic și al inițiativelor regionale (Three Seas Initiative și Platforma Crimeea), am dezbătut rezultatele alegerilor de la Chișinău (Bravo, Moldova!) și am venit cu expertiza noastră legată de cum poate România susține parcursul european al Republicii Moldova. Am continuat să lucrăm împotriva dezinformării și propagandei online cu proiecte locale și training-uri privind securitatea cibernetică.

Am continuat cu planurile noastre despre viitoarele generații de fermieri și dezvoltarea rurală, astfel că o parte din întâlnirile și dezbaterile pe care le-am organizat s-au axat pe importanța învățământului profesional și tehnic și mai ales a liceelor agricole (dacă vrem să avem în viitor hrană din producții locale), să avem cine să pună hrană în farfurie și mâine, dar și despre Food Hub-uri ca instrumente-cheie de a coagula și desface producția locală a micilor fermieri.

Este întotdeauna importantă conectarea cu comunitățile locale astfel că am început în 2021 un maraton de lucru cu fundații comunitare din patru orașe unde încercăm să punem într-o legătură mai strânsă nevoia cetățeanului cu prioritățile administrației. În acest fel am văzut și cât de (de)cuplate sunt unele de altele.

Am publicat 16 rapoarte de politici publice, cercetări și analize despre sectorul asociativ agricol, fake news, propagandă și dezinformare, alegeri naționale, bune practici la nivelul administrațiilor locale, anticorupție, tineret sau activism civic.

Am continuat să monitorizăm și să publicăm despre ce se întâmplă în regiune, cu precădere Republica Moldova, Bulgaria sau Georgia.

Am scris mult despre Republica Moldova și sperăm că România își va împlini promisiunile și va reuși să susțină dezinteresat parcursul european al Chișinăului.

Descoperiți rapoartele noastre de politici publice, cercetările și analizele în raportul anual.

Mulțumim tuturor colaboratorilor, voluntarilor, partenerilor și finanțatorilor noștri pentru încredere și pentru tot ce am reușit împreună în 2021.

Am fi sperat într-un 2022 mai blând și mai în siguranță, însă invazia Ucrainei de către Rusia ne-a schimbat și nouă multe dintre așteptările post anii agitați ai pandemiei COVID-19 (care din păcate continuă și astăzi). 2022 a adus și unica șansă pentru vecinii noștri: Republica Moldova și Ucraina primesc statutul de țară candidată a Uniunii Europene. Merită toată susținea noastră.

Vă îmbrățișăm!

Echipa CRPE