Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuția societății civile

Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuția societății civile

Perioada de implementare: decembrie 2009 – septembrie 2010

Proiectul a fost implementat în perioada decembrie 2009 – septembrie 2010. La acea vreme, deşi avea aspiraţii europene susţinute de o majoritate solidă şi de o alianţă de guvernare, Republica Moldova era aproape absentă de pe agenda de la Bruxelles. Mai rău chiar, foarte mulţi factori de decizie europeni, în harta lor mentală, considerau Moldova ca fiind un stat din orbita Rusiei şi tratau relaţia cu Chişinăul prin această lentilă, punând buna relaţie cu Moscova printre obiectivele importante ale legăturii UE – Moldova. Pe termen lung, această viziune risca să blocheze Moldova într-o zonă intermediară și să incapaciteze eforturile reformiste făcute de guvernele de la Chișinău.

În acest context, România era singurul stat membru al UE cu un interes natural în a ţine Moldova pe agenda UE, dar suferea ca actor european din: lipsă de experienţă şi capacitate de a face lobby, dar şi din Llpsă de credibilitate pe acest subiect, multe state membre fiind reticente la iniţiativele statului român din frica de a nu lăsa UE deturnată de politici bazate pe criterii identitare / sentimentale.

Proiectul a fost derulat in parteneriat cu Asociața de Politică Externă(APE) de la Chișinău. APE este un think-tank fondat în 2003 cu scopul de a susține europenizarea Republicii Moldova, integrarea în UE și o rezolvare viabilă a conflictului din Transnistria.

Finanţatori: Proiectul a fost finanțat de către Fundația Soros România și de către Fundația Soros Moldova