EUROSFAT 2015 Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est

Parteneriatul Estic și perspectivele extinderii UE în Est – Eurosfat 2015

Perioada de implementare:

Summitul Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 Mai 2015) se prefigurează a fi un moment cheie pentru viitorul relației dintre Uniunea Europeană și vecinii săi estici. Descris ca un “summit al supraviețuirii” de către Ministrul Afacerilor Externe al țării gazdă, Letonia, întrunirea va dezbate noua direcție a relației dintre țările PaE și UE: se profilează perspective concrete de aderare a acestora la spațiul european – în special pentru cele trei țări semnatare ale Acordului de Asociere, asumându-și astfel înrăutățirea relațiilor cu Moscova – sau va fi adoptată o poziție de compromis, alimentând temerile acestora privind lipsa unor perspective reale de a intra in familia europeană? Confruntându-se cu pozițiile divergente ale statelor membre pe acest subiect, dar mai ales cu creșterea numărului de voci critice privind lipsa de eficiență a politicii externe a Uniunii Europene, liderii europeni trebuie să reformuleze paradigma de funcționare a relației cu vecinii săi estici. Renunțarea la abordarea “one size-fits-all” și adoptarea unui principiu al diferențierii, oferirea unor perspective clare pe termen mediu și lung, inclusiv privind aderararea acestora, ar reafirma importanța crucială a PaE pentru UE, așa cum a reieșit din concluziile Consiliului European din Martie 2015.

Centrul Român de Politici Europene și Europuls a organizat în București, pe 29 Mai 2015, la Palatul Parlamentului, reuniunea de deschidere a EUROSFAT – Parteneriatul Estic și perspectiva extinderii UE în Est.

EUROSFAT este forumul anual de dezbateri europene ce are loc în România începand cu anul 2013. Evenimentul va reuni oficiali de rang înalt din partea Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, politicieni, experți, membri ai societății civile, pentru a dezbate asupra celor mai importante teme privind relația dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic. Conferința va reuni oficiali de rang înalt din România, Ucraina, Georgia, Moldova, țările din grupul Visegrad și țările Baltice.

Mai multe despre Eurosfat și programul evenimentului: www.eurosfat.ro

Dezbatere organizată în cadrul proiectului “Eastern Neighbors and Russia: Close links with EU citizens – ENURC”, susținut prin programul ”Europa pentru Cetățeni” al Uniunii Europene.

Print