PARTENERIATUL ESTIC O nouă abordare trilaterală: România – Ucraina – Republica Moldova

Policy Memo CRPE, Februarie 2013
Autori: Dragos Dinu, Ludmila Gamurari

Centrul Român de Politici Europene lansează raportul „O nouă abordare pentru o colaborare mai bună – România – Ucraina – Republica Moldova” care analizează oportunităţile programului trilateral şi vine cu recomandări pentru noi direcţii de acţiune.

 

Acest Policy Brief oferă o imagine de ansamblu, independentă, a programului de cooperare trilateral, insistând asupra feedback-ului din partea beneficiarilor şi propune totodată factorilor de decizie recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.

 

Restructurarea abordării trilaterale este una din recomandările cheie care mizează pe eficienţa a două programe bilaterale în loc de unul trilateral. Acesta din urmă a dat naştere unor interpretări legate de poziţionarea României şi, în plus, ar trebui să ţină cont de reacţiile diferite ale Republicii Moldova şi Ucrainei vis a vis de presiunea ori criticile Bruxelles-ului.

 

Raportul de faţă vine în contextul organizării Forumului Civic Româno – Ucrainiean, proiect pe care Centrul Român de Politici Europene (CRPE) îl implementează în parteneriat Institute of World Policy (IWP) Kiev.

 

Proiectul își propune să sprijine relația dintre reprezentanții societății civile din România și Ucraina, precum și dezvoltarea unei rețele de expertiză – funcționari, experți, ONG-uri – din ambele state. De asemenea, rapoartele și analizele din cadrul proiectului vor asigura factorilor de decizie din Ucraina şi din România expertiză independentă şi vor contribui astfel la creşterea capacităţii instituţionale din ambele state în direcţia dezvoltării de proiecte comune.

 

În cadrul aceluiaşi proiect, Centrul Român de Politici Europene a lansat primul raport în luna decembrie: Reducerea decalajelor de percepție dintre România şi Ucraina – opinii de la București și Kiev (Raportul integral este disponibil aici). Acest Policy Memo identifică şi explică o serie de percepţii negative şi detaliază posibile soluţii pentru ca diplomaţiile celor doua capitale să treacă la o agendă bilaterală consistentă şi să construiască un parteneriat bazat pe obiective strategice.

 

Un al doilea raport Transnistria: abordările Ucrainei și așteptările din mandatul său la OSCE (Raportul integral este disponibil aici) – prezintă analiza detaliată a atitudinii și oportunităților pe care Kievul le are pentru a relansa relații cheie în regiune pe axa Chișinău-București-Bruxelles.

 

Un al treilea raport „Nevoi comune, interese comune: cooperarea energetică româno- ucraineană” (Raportul integral este disponibil aici) pornește de la oportunitățile istorice pe care atât România cât și Ucraina le-au avut în domeniul energetic și anticipează direcțiile în care cooperarea dintre cele ţări le-ar putea readuce influența energetică în regiune. Îndelungata cooperare dintre cele doua state, în special pe piaţa gazelor naturale, le permite să îşi facă planuri de viitor. De asemenea, piaţa produselor petroliere înseamnă o altă perspectivă promiţătoare pentru Kiev şi Bucureşti.