Lansarea Index-ului Sustenabilitătii Direcției Naționale Anticorupție, 2015

Corupția ucide #COLECTIV – a fost sloganul anului 2015 după tragedia din octombrie de la Clubul Colectiv în urma căreia 64 de tineri și-au pierdut viața. Acesta a fost și momentul conștientizării colective a consecințelor dramatice pe care gravitatea și tolerarea corupției le poate avea, atrăgea atenția Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kövesi.

Centrul Român de Politici Europene a lansat marți, 26 aprilie 2016, raportul Indexul Sustenabilității DNA, ediția a 2-a, în cadrul evenimentului “Piedicile și performanțele anticoruptiei”. După ani de reforme ale sistemului judiciar și o monitorizare constantă a Comisiei Europene, DNA este o instituție care funcționează, performează și ajunge exemplu de bună practică pentru alte state membre UE: prin organizare, cazuistică și curajul de a destructura rețele complicate de interese și corupție care ajung la vârful statului și, uneori, țin captive instituții, administrații publice, comunități.

DNA continuă să fie o excepție și pentru sistemul instituțional din România și, așa cum Indexul Sustenabilității pe 2015 va arăta, reușește să mobilizeze și alți actori publici. Totuși, lupta anticorupție continuă să fie amenințată de tentative de modificare legislativă și de lipsa voinței politice.

La eveniment au participat Laura Codruța Kovesi, procuror șef DNA, reprezentanți ai Ministerului Justiției, DIICOT, magistrați, experți, reprezentani ai societății civile și mass media.
Raportul integral, în limba română, este disponibil aici.

Evenimentul de prezentare a rezultatelor INDEX-ului Sustenabilității DNA este parte a proiectului Dezvoltarea Coaliției Inițiativa pentru o Justiție Curată formată din Centrul Român de Politici Europene, Freedom House România și Expert Forum finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru mai multe detalii despre instrumentele de cercetare și monitorizare dezvoltate de Coaliție vă invităm să accesați www.justițiecurata.ro

Capture toate 6